Μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της γ-ακτινοβολίας στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στην λιπιδική σύσταση του κρόκου του αυγού. Η ακτινοβόληση έγινε με πηγή Co-60 σε ιατρική μονάδα και εφαρμόσθηκαν δόσεις 1, 2, 3 και 6 kGy με ρυθμό δόσης 0.1 kGy/h. Ακτινοβολήθηκαν αυγά βιολογικής καλλιέργειας και αυγά εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα και μελετήθηκαν συγκριτικά με αντίστοιχα δείγματα μη ακτινοβολημένων αυγών. Η ακτινοβόληση ΄κατέστησε το κέλυφος εύθραυστο, το ασπράδι υδαρές και προκάλεσε ελάττωση της συνεκτικότητας του κρόκου, ιδιαίτερα στις υψηλές δόσεις (3 και 6 kGy). Το ιξώδες του κρόκου προοδευτικά ελαττώθηκε στις χαμηλότερες δόσεις (1 και 2 kGy), υποδεικνύοντας διάσπαση πρωτεϊνών και αυξήθηκε στις υψηλότερες (3 και 6 kGy), γεγονός που πιθανόν οφείλεται στην κροκίδωση των λιποπρωτεϊνών. Το χρώμα του κρόκου αλλοιώθηκε σημαντικά σε δόσεις >2 kGy. Αυξανόμενης της δόσης ακτινοβολίας και σύμφωνα με την κλίμακα Hunted, ο παράγοντας ερεθισμού κόκκινης αποχρώσεως a σταδιακά ελαττώθηκε λαμβάνοντας αρνητικές τιμές στις υψηλές δόσεις (3 και 6 kGy), ο παράγοντας κίτρινης αποχρώσεως b μειώθηκε σημαντικά στις υψηλές δόσεις και η φωτεινότητα L παρουσίασε μικρές διακυμάνσεις. Τα ολικά λιπίδια του κρόκου παραλήφθηκαν μετά από εκχύλιση και προσδιορίσθηκαν σταθμικά. Από τον προσδιορισμό του αριθμού υπεροξειδίων δεν ανιχνεύθηκε καμμία σημαντική επίδραση της γ-ακτινοβολίας στα λιπίδια του κρόκου για δόσεις μέχρι 3 kGy. Ο αριθμός ιωδίου παρουσίασε μικρές διακυμάνσεις. Το κλάσμα των ολικών λιπιδίων μελετήθηκε με μονοδιάστατη και δυσδιάσταση χρωματογραφία λεπτής στιβάδας (TLC), σε διάφορα συστήματα ανάπτυξης. ΟΙ τιμές Rf των κυριοτέρων φωσφολιπιδίων (φωσφατιδυλοαιθανολαμίνη, φωσφατιδυλοχολίνη, σφιγγομυελίνη και λυσο-φωσφατιδυλοχολίνη) διατηρήθηκαν σταθερές. Από την μελέτη των τοκοφερολών με HPLC ανάλυση προσδιορίσθηκε μικρή μεταβολή της συστάσεώς τους για δόσεις μέχρι 6 KGy.