Μελετήθηκε η επίδραση της γ-ακτινοβολίας (πηγή Co60, δόση 2 kGy και ρυθμός 0,1 kGy/h) σε δείγματα ελαιόλαδου και σπορέλαιων (ηλιέλαιο και σογιέλαιο). Δείγματα των σπορελαίων εμπλουτίστηκαν με 200 ppm δ-τοκοφερόλης και μελετήθηκαν συγκριτικά με μη εμπλουτισμένα. Προσδιορίστηκε η επίδραση στην αντίσταση στην οξείδωση (περίοδος επαγωγής με Rancimat), στην περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες (με HPLC) πριν και μετά από την ακτινοβόληση, καθώς και στο χρώμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα δείγματα λαδιών, μετά την επίδραση της γ-ακτινοβολίας, παρουσίασαν μειωμένη αντίσταση στην οξείδωση. Σε αυτά που είχε προστεθεί δ-τοκοφερόλη παρουσιάστηκε η μικρότερη επιβάρυνση στην περίοδο επαγωγής. Η ακτινοβολία μείωσε σημαντικά τα επίπεδα τοκοφερολών. Η γ- και η δ-τοκοφερόλη εμφανίστηκαν πιο ευαίσθητες στη γ-ακτινοβολία από ότι η α-τοκοφερόλη. Το χρώμα των ακτινοβοληθέντων δειγμάτων αλλοιώθηκε σημαντικά παρουσιάζοντας σκουρότερη απόχρωση.