Σκοπός:
Η πτώση της κεντρικής θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος κάτω των 36’C ορίζεται ως υποθερμία και αποτε-λεί μια από τις συχνότερες επιπλοκές των ασθενών της Ανάνηψης. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η μέτρηση του ποσοστού εμφάνισης της υποθερμίας στους μετεγχειρητικούς ασθενείς, η αξιολόγηση της χρήσης δύο διαφορετικών μεθόδων επαναθέρμανσης και η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην ύπαρξη υποθερμίας και στον χρόνο παραμονής των ασθενών στην Ανάνηψη.
Υλικό - Μέθοδος:
Τον πληθυσμό αποτέλεσαν 150 μετεγχειρητικοί ορθοπεδικοί ασθενείς της Ανάνηψης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Πάτρας. Για τη μέτρηση της κεντρικής θερμοκρασίας χρησιμοποιήθηκε θερμόμετρο της τυ-μπανικής μεμβράνης. Οι υποθερμικοί ασθενείς χωρίστηκαν στην ομάδα ενεργητικής θέρμανσης, όπου χρησιμοποιήθηκαν συσκευές θερμού αέρα και στην ομάδα παθητικής θέρμανσης, όπου χρησιμοποιήθηκαν Βαμβακερές κουβέρτες. Η μέτρηση της κεντρικής θερμοκρασίας ίων υποθερμικών ασθενών συνεχίστηκε σε χρονικά διαστήματα των 15 λεπτών από την άφιξή τους.
Αποτελέσματα:
Συνολικά 111 ασθενείς ανευρέθηκαν υποθερμικοί κατάτην έξοδό τους στην Ανάνηψη. Στην ομάδα της ενεργητικής θέρμανσης διαπιστώθηκε υψηλότερη μέση αύξηση της θερμοκρασίας και υψηλότερο ποσοστό αποκατάστασης της φυσιολογικής θερμοκρασίας, σε σχέση με την ομάδα παθητικής θέρμανσης, στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα. Ο χρόνος παραμονής στην Ανάνηψη δεν διέφερε σημαντικά τόσο ανάμεσα στους υποθερμικούς και τους νορμοθερμικούς ασθενείς, όσο και στις δύο ομάδες ενεργητικής και παθητικής θέρμανσης.
Συμπεράσματα:
Στους μετεγχειρητικούς ορθοπεδικούς ασθενείς, ο κίνδυνος υποθερμίας παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλός.
Οι συσκευές θερμού αέρα πλεονεκτούν σημαντικά στη μετεγχειρητική αναστροφή της υποθερμίας και η χρήση τους στους υποθερμικούς ασθενείς είναι επιβεβλημένη.
Η μη ανεύρεση διαφοράς στον χρόνο παραμονής ίσως να αποδίδεται στο γεγονός ότι αυτός επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων, οι οποίοι είναι αδύνατον να μετρηθούν ή να ελεγχτούν.