Η χορήγηση της προστακυκλίνης, Iloprost (Ilomedin), στην κριτική ισχαιμία των άκρων είναι μια δοκιμασμένη βιβλιογραφικά λύση, που μειώνει το ποσοστό των ακρωτηριασμών, όταν έχουν πλέον εξαντληθεί οι προσπάθειες επαναγγείωσης. Εντούτοις, συνοδεύεται από συχνές και έντονες ανεπιθύμητες ενέργειες, των οποίων η αναγνώριση και αντιμετώπιση είναι απαραίτητη.
Σκοπός:
Σκοπός της παρούσας μελέτης, ήταν η καταγραφή των θεραπευτικών αποτελεσμάτων από τη χορήγηση προστακυκλίνης (Iloprost Ilomedin) σε ασθενείς με κριτική ισχαιμία των άκρων που κρίθηκαν ανεγχείρητοι από πλευράς επαναγγείωσης, καθώς και σε ασθενείς με φαινόμενο Raynaud.
Επίσης, η παρακολούθηση και καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών κατά τη χορήγηση του φαρμάκου και η ανοχή του φαρμάκου από τους ασθενείς.
Υλικό - Μέθοδος:
Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 66 ασθενείς (54 άν-δρες και 12 γυναίκες) που κρίθηκαν υποψήφιοι για ακρωτηριασμό. Νοσηλεύτηκαν στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου (Γ.Ν.Θ. «Παπανικολάου») κατά την περίοδο από Μάρτιο 1999 έως Δεκέμβριο του 2003. Χορηγήθηκε ενδοφλέβια Iloprost, βάσει πρωτοκόλλου: Διάλυμα 500ml N/S + lamp Ilomedin. Σταδιακή αύξηση χορήγησης του φαρμάκου από 10ml/h έως 70ml/h με μέτρηση ζωτικών σημείων ανά ώρα.
Καταγραφή αντιδράσεων (flush προσώπου, πονοκέφαλος, εμετός) και μείωση της δόσης σε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.
Αποτελέσματα:
Το 85% (56/66) των ασθενών παρουσίασαν αντιδράσεις, που αντιμετωπίστηκαν με χειρισμούς και τροποποίηση του ρυθμού έγχυσης από το νοσηλευτικό προσωπικό. Πέντε (5) ασθενείς (8%) υπέστησαν ακρωτηριασμό κάτωθεν του γόνατος, 22 (33%) διαμετατάρσιο, ενώ 15 (25%) ακρωτηριασμό δακτύλων. Σε 38 ασθενείς (58%) επιτεύχθηκε κλινική βελτίωση (από στάδιο III - πόνος ηρεμίας, σε στάδιο ΙΙΒ).
Συμπεράσματα:
To Ilomedin είναι αποτελεσματικό φάρμακο στην αντιμετώπιση της Βαριάς ισχαιμίας των άκρων, όταν οι προσπάθειες επαναγγείωσης έχουν εξαντληθεί. Οι νοσηλευτές έχουν μεγάλη ευθύνη για την παρακολούθηση των ασθενών κατά τη διάρκεια της χορήγησης του Iloprost, ακόμη και για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος.