Περίληψη:Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση και η ανάδειξη της υπάρχουσας κατάστασης, του ρυθμού και του μεγέθους της πρόσβασης των μεταναστών στις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας που αφορούν την οικονομική και κοινωνική υποστήριξη.
Εκτός αυτού όμως, τέθηκαν και κάποιοι απώτεροι στόχοι όπως η παρουσίαση του γενικού προφίλ των μεταναστών (ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά) και η διερεύνηση των δεδομένων εκείνων (όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η οικογενειακή κατάσταση, το επάγγελμα, κ.λπ.) που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα και έχουν επιπτώσεις στο σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας.
Επίσης, η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα προβλήματα πρόσβασης των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας, των επιπτώσεων που άμεσα ή έμμεσα επιφέρει στο σύστημα υγείας, η παρουσίαση προβληματισμών και ερωτημάτων όσον αφορά το μέλλον της υγείας – πρόνοιας των μεταναστών επιδοτούμενων με βάσει τα σημερινά δεδομένα και τέλος μία προσπάθεια διατύπωσης προτάσεων πολιτικής που στοχεύουν στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και αναμένεται να οδηγήσουν στην καλύτερη διαχείριση των θεμάτων σχετικά με την υγεία και την πρόνοια των μεταναστών.
Η μελέτη περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης για τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, τη συστηματική αποτύπωση των αποτελεσμάτων της μελέτης των αρχείων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και τέλος τα ευρήματα της πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην άνω υπηρεσία.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2009, για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ένας πίνακας διαχωρισμένος στις υπό μελέτη μεταβλητές και ο πληθυσμός που μελετήθηκε, επιλέχθηκε με τη μέθοδο της συστηματικής δειγματοληψίας.
Για την παρούσα έρευνα μελετήθηκαν οι αντίστοιχοι φάκελοι τριακοσίων πενήντα έξι (356) επιδοτούμενων (σε σύνολο δώδεκα χιλιάδων τετρακοσίων εξήντα δύο (12.462)) με το επίδομα βαρειάς αναπηρίας ποσοστού άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (>67%) (επίδομα ειδικών αναγκών), το οποίο χορηγείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας.
Η γεωγραφική οριοθέτηση του πληθυσμού μελέτης περιλαμβάνει όλους τους Δήμους της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Μετά την καταγραφή και τη συγκέντρωση του πρωτογενούς υλικού (ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά πληθυσμού) και την αποτύπωσή του σε πίνακες, διαγράμματα και σχόλια, επιχειρήθηκε μία επιπλέον ανάλυση και εμβάθυνση των αποτελεσμάτων και συσχέτιση αυτών με τους ερευνητικούς στόχους και τον πρωταρχικό σκοπό.