Περίληψη:Σκοπός : Η διερεύνηση των διατροφικών γνώσεων και συνηθειών των φοιτητών του τμήματος Νοσηλευτικής της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Λαμίας.
Υλικό – Μέθοδος : Το υλικό της έρευνας αποτέλεσαν (n=506) οι φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Λαμίας (78,3% [396] Κορίτσια, 21,7% [110] Αγόρια) όλων των εξαμήνων οι οποίοι συμπλήρωσαν ανώνυμο ερωτηματολόγιο.
Αποτελέσματα : Ο Μέσος Όρος ηλικίας, βάρους και ύψους είναι 20 έτη, 54,5 kg και 1,74 cm αντίστοιχα.
Η πλειοψηφία του δείγματος προέρχεται από Αστικό Κέντρο 38,3% (194). Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο γονέων, το μεγαλύτερο ποσοστό 53,2% (269) βρέθηκε να είναι απόφοιτοι Γυμνασίου-Λυκείου.
Από μία γενική εκτίμηση των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι υπάρχει ικανοποιητικό επίπεδο γνώσεων του δείγματος, με προοδευτική αύξηση ανά εξάμηνο, υπολείπεται όμως εκείνης που πραγματικά πρέπει να κατέχουν οι φοιτητές της Νοσηλευτικής.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι οι φοιτητές προτιμούν το σπιτικό φαγητό σε ποσοστό 59,1% (299), τα ψητά φαγητά 68,8% (348), πρωινό 33,8% (171), ελαιόλαδο 77,9% (394), γαλακτοκομικά προϊόντα 70,8% (358), κρέας 94,9% (480) (με υπεροχή του χοιρινού 38,1% [193]), ψαριού 84,2% (426), φρούτων 28,9% (146), λαχανικά 61,5% (311), γλυκά 54,9% (278), σνακς 22,1% (112). Αλκοολούχα ποτά 31,6% (160). Κατά σειρά συχνότητας κρασί, μπύρα, βότκα, ουίσκι, ούζο-τσίπουρο.
Αναφορικά με την σωματική άσκηση ποσοστό 66% (260) των γυναικών γυμνάζεται, ενώ αντίστοιχα ποσοστό 76% (84) οι άνδρες. Το ποσοστό του δείγματος που τηρεί την νηστεία του Πάσχα βρέθηκε να είναι 47% (190) γυναίκες και 42% (45) άνδρες. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι νηστείες Χριστουγέννων, Δεκαπενταύγουστου, Τετάρτης-Παρασκευής.
Σταθερό εύρημα αποτελεί η θετική συσχέτιση του χώρου σίτισης, κατανάλωσης κρέατος, ψαριών, αλκοολούχων ποτών, σωματικής άσκησης, τήρηση Νηστειών, σε συνάρτηση με το φύλο (P<0,05). Επίσης, θετικά συσχετίζεται η γνώση της Μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας, η σωματική άσκηση και η τήρηση νηστειών με τον τόπο καταγωγής (P<0,05). Το μορφωτικό επίπεδο γονέων συσχετίζεται θετικά με το χώρο σίτισης, την κατανάλωση πρωινού, το είδος κρέατος, και την τήρηση νηστειών (P<0,05).
Συμπέρασμα : Συνίσταται η ένταξη μαθήματος διατροφής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς και η ανάπτυξη δικτύων για την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και Δημόσιας Υγείας υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση επιστημονικά καταρτισμένων Επαγγελματιών Υγείας.