Περίληψη:Η περίοδος της κύησης, του τοκετού και της λοχείας αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες περιόδους για το ανθρώπινο είδος και για ζητήματα που συνδέονται με την δημόσια υγεία. Η προετοιμασία των εγκύων και των συντρόφων τους κατά την κύηση που αφορά τον γονικό τους ρόλο, παρέχεται από εξειδικευμένες μαίες/μαιευτές, που καλύπτουν συναισθηματικές, σωματικές και ψυχολογικές ανάγκες των ζευγαριών. Η συγκεκριμένη προετοιμασία και φροντίδα αποτελεί μια αναγκαιότητα για την σύγχρονη Ελληνίδα, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε τις συνθήκες και τις πρακτικές που αντιμετωπίζει η ίδια κατά την περιγεννητική περίοδο.
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι να μελετήσει, τον βαθμό προετοιμασίας των ζευγαριών (για τον τοκετό και τον γονικό τους ρόλο) στην χώρα μας, κατά την κύηση, από μαία/ευτή και κατά πόσο αυτή η προετοιμασία σχετίζεται με θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας. Μέσω ενός ερωτηματολογίου ερευνήσαμε τις απόψεις 244 μητέρων που είχαν αποκτήσει παιδί τα τελευταία 2 χρόνια.
Αν και η πλειοψηφία των γυναικών αναφέρει ότι την περίοδο της κύησης είχε θετικά αισθήματα για την εγκυμοσύνη τους, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών (80,5%) αναφέρει ότι ένιωθε αγωνία για το πώς θα εξελισσόταν η εγκυμοσύνη του, είχε άγχος για τον μητρικό του ρόλο (72,3%), ένιωθε φοβίες για την υγεία του εμβρύου κατά την κύηση (74,5%) και φόβο για την διαδικασία του τοκετού (69,9%).
Tο ποσοστό των γυναικών στην χώρα μας που φαίνεται να έχουν παρακολουθήσει προγράμματα προετοιμασίας από μαία κατά την κύηση είναι 34,8%. Το σύνολό τους αναφέρει ότι αυτά είχαν ενδιαφέρον και ότι τις βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να αποκτήσουν θετικά αισθήματα για την κύηση, τον τοκετό και την λοχεία. Σε μεγάλο βαθμό οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτά, σε σχέση με αυτές που δεν τα παρακολούθησαν, φαίνεται να γεννούν φυσιολογικά (Pv=0), να θηλάζουν αποκλειστικά (Pv=0,015) και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών (Pv=0) και να επιλέγουν την καισαρική τομή (Pv=0) σε πολύ μικρό ποσοστό.