Περίληψη:Η πτυχιακή αυτή εργασία έχει σκοπό, τη παρασκευή και μελέτη πηκτωμάτων με τη χρήση ΗΜ και LM πηκτινών. Αποτελείται από δύο μέρη, το Θεωρητικό και Πειραματικό.
Στο Θεωρητικό μέρος, που είναι δύο κεφάλαια, γίνεται γενική αναφορά για τα πηκτώματα και το μηχανισμό σχηματισμού τους καθώς και αναλυτική περιγραφή σχηματισμού μαρμελάδας από πορτοκάλι.
Στο Πειραματικό μέρος, που αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, γίνεται αναλυτική περιγραφή των αριθμητικών υπολογισμών των συστατικών και του τρόπου παρασκευής μαρμελάδας πορτοκάλι με χρήση ΗΜ και LM πηκτινών, καθώς και των μετρήσεων που έγιναν σε ορισμένα χαρακτηριστικά των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν.
Στη συνέχεια αναφέρονται οι παράμετροι που επιλέχθηκαν για να αξιολογηθούν στο τελικό προϊόν και οι οποίοι είναι ºBrix, pH, οξύτητα, ιξώδες, χρώμα, οι μέθοδοι αξιολόγηση τους καθώς και η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων του οργανοληπτικού ελέγχου των δειγμάτων.
Τέλος καταγράφονται τα συμπεράσματά μας από την όλη εργασία.