Περίληψη:Στη παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης και αναφοράς σε ό,τι σχετίζεται με την ποιότητα και την ασφάλεια του ελαιολάδου. Η εργασία περιλαμβάνει τρία κεφάλαια στα οποία γίνεται αναφορά στα κάτωθι: γενικά περί ελαιολάδου, έλεγχος ποιότητας ελαιολάδου (προσδιορισμός σταθερών και συστατικών, έλεγχος νοθείας) και τέλος στην ασφάλεια του ελαιολάδου. Στα παραπάνω κεφάλαια γίνεται περιγραφή των διαδικασιών που εφαρμόζονται για τις μεθόδους αυτές. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ενός εγχειριδίου που θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σ’ αυτούς που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο τροφίμων.