Περίληψη:Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η σύσταση ολικών λιπιδίων στον πελαγίσιο κρανιό ( Argyrosomus regius ) και συγκρίθηκε με τον τον κρανιό ιχθυοτροφείου. Η μελέτη για το συγκεκριμένο είδος πραγματοποιήθηκε, καθώς ο κρανιός αποτελεί ένα ψάρι το οποίο τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό και αλιεύεται σε μεγάλο εύρος περιοχών. Το μέγεθός του καθιστά το ολόκληρο ψάρι βρώσιμο και για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν τέσσερεις ιστοί του για τις μετρήσεις (μύες, δέρμα, κεφάλι και ηπατοπάγκρεας).
Παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό των ουδετέρων λιπιδίων στο ολικό λίπος των ιστών και των δύο ψαριών που μελετήθηκαν είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ποσοστό των πολικών.
Έγινε προσδιορισμός των ουδετέρων και πολικών λιπιδίων στο λίπος του ψαριού με Iatroscan ανάλυση. Σα ουδέτερα λιπίδια ως κύρια τάξη βρέθηκαν τα τριγλυκερίδια, ενώ στα πολικά η φωσφατιδυλοχολίνη. Προσδιορίστηκαν επίσης με αέρια χρωματογραφία (GC) τα λιπαρά οξέα των ολικών λιπιδίων. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα που ανιχνεύτηκαν στο κλάσμα των ολικών λιπιδίων στους τέσσερεις ιστούς που μετρήθηκαν είναι το παλμιτικό (C16:0), το ελαϊκό (C18:0 ω-9 cis), το εικοσιπεντανοϊκό (C20:5 ω-3 cis) και το εικοσιδυοεξανοϊκό (C22:6 ω-6 cis). Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) του πελαγίσιου κρανιού προσδιορίστηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό, με αμέσως μικρότερο το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA) και μικρότερο το ποσοστό των πολυακόρεστων (PUFA). Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα του(SFA) κρανιού ιχθυοτροφείου προσδιορίστηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό, με αμέσως μικρότερο το ποσοστό των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA) και μικρότερο το ποσοστό των πολυακόρεστων (PUFA).
Πραγματοποιήθηκε σύγκριση λιπαρών οξέων με πελαγίσιο λαβράκι και λαβράκι ιχθυοτροφείου από ξένη βιβλιογραφία (Decentrarchus labrax). Σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο πελαγίσιος κρανιός και το πελαγίσιο λαβράκι έχουν κοντινές τιμές σε περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρέθηκε στον πελαγίσιο κρανιό σε σύγκριση με το πελαγίσιο λαβράκι. Τέλος, πλουσιότερο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σύμφωνα με μετρήσεις, είναι το πελαγίσιο λαβράκι. Ομοίως, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι μύες του κρανιού ιχθυοτροφείου έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με τους μύες του λαβρακίου ιχθυοτροφείου. Μεγαλύτερη επίσης περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχει ο κρανιός έναντι του λαβρακίου.