Περίληψη:Δειγματοληψίες προνυμφών από αντιπροσωπευτικές εστίες ανάπτυξης επαναλαμβάνονταν κάθε 15 μέρες από το Μάιο του 2006 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2007. Οι φυσικές εστίες που επιλέχθηκαν βρίσκονται εντός του λεκανοπεδίου Αττικής όπως αυτό ορίζεται από του ορεινούς όγκους της Πάρνηθας, του Υμηττού και της Πεντέλης και της θαλάσσιας ζώνης του Σαρωνικού κόλπου.
Οι προνύμφες που συλλέγονταν μεταφέρονταν στο εργαστήριο όπου και εκτρέφονταν έως το στάδιο του ακμαίου. Τα τέλεια έντομα αναγνωρίζονταν σε επίπεδο είδους με τη βοήθεια στερεοσκοπίου και κατάλληλων διχοτομικών κλείδων. Καταγράφηκαν 10 είδη κουνουπιών σε 5 διαφορετικά γένη (Anopheles, Culex, Aedes, Ochlerotatus και Culiseta). Πιο συγκεκριμένα τα είδη που αναγνωρίστηκαν ήταν: Anopheles maculipennis complex, Anopheles claviger, Culex pipiens, Culex hortensis, Culex theileri, Culex territans, Culex impudicus, Aedes cretinus, Ochlerotatus zammittii και Culiseta longiareolata.
Τα είδη Culex pipiens και Culiseta longiareolata απαντώνται σε όλες τις εστίες που εξετάστηκαν και σε ιδιαίτερα σημαντικούς αριθμούς. Από τα ευρεθέντα είδη, αξιόλογη από υγειονομικής άποψης θεωρείται η παρουσία δύο ειδών, του Anopheles maculipennis και του Culex pipiens.
Από την παρούσα μελέτη αποδεικνύεται ότι η περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, παρά τον υψηλό βαθμό αστικοποίησης, διαθέτει φυσικές εστίες ανάπτυξης σημαντικού αριθμού ειδών κουνουπιών ορισμένα από τα οποία έχουν και ιδιαίτερη υγειονομική σημασία. Για το σκοπό αυτό απαιτείται συστηματικότερη έρευνα με τη χρήση και άλλων μέσων καταγραφής της παρουσίας των κουνουπιών όπως οι παγίδες σύλληψης ακμαίων κ.α..