Περίληψη:Η παρούσα πτυχιακή πραγματεύεται τη συσκευασία των νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων. Αρχικά εξετάζονται οι φυσιολογικές διαδικασίες οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως η αναπνοή και η διαπνοή, καθώς και οι διάφοροι παράγοντες από τους οποίους εξαρτώνται οι τελευταίες. Στη συνέχεια αναφέρονται οι επικρατέστερες συσκευασίες λιανικής πώλησης και τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Ακολουθεί μια εκτενής περιγραφή της συσκευασίας σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP), των οφελών της και προτείνεται ένα μαθηματικό μοντέλο για αυτή. Παρουσιάζονται επίσης τα υλικά, τα συστήματα και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για συσκευασία σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα, ενώ εξετάζεται και η ασφάλεια των αντίστοιχα συσκευασμένων τροφίμων. Στο τέλος γίνεται αναφορά στην συσκευασία νωπών οπωροκηπευτικών σε συνθήκες τροποποιημένης υγρασίας.