Περίληψη:Ο άνθρωπος δεν είναι απλά ένα κομμάτι της αντικειμενικής πραγματικότητας, αλλά ως βιολογικό, ψυχολογικό, πνευματικό, κοινωνικό και ιστορικό ον υπερβαίνει εντελώς τα όρια της αντικειμενικότητας. Η επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να ερευνήσει την ανθρώπινη φύση αυτή καθ’ εαυτή, αλλά τις συγκεκριμένες μορφές της ιστορικής της πραγμάτωσης.
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη των απόψεων των ενήλικων παραπληγικών (μετά από ατύχημα) αναφορικά με τις συνθήκες και δραστηριότητες που ζουν. Πληθυσμό της έρευνας αποτέλεσαν 100 ενήλικες παραπληγικοί οι οποίοι καθηλώθηκαν στο αμαξίδιο μετά από ένα τροχαίο, εργατικό ή τυχαίο ατύχημα. Παραπληγία είναι το αποτέλεσμα κάκωσης του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης. Στις περισσότερες χώρες η 1η αιτία θανάτου είναι τα τροχαία ατυχήματα στις ηλικίες 15-24. Σε όλο τον κόσμο χάνονται κατά μέσο όρο 3.242 ανθρώπινες ζωές κάθε μέρα. Στη χώρα μας καθημερινά πάνω από 6 άνθρωποι χάνουν την ζωής τους στον δρόμο και ακόμα περισσότεροι είναι οι τραυματίες πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν το υπόλοιπο της ζωής τους με κάποια μορφή αναπηρίας.
Καθοριστικός παράγοντας και βασική φιλοσοφία όλων των μεταρρυθμίσεων που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η διαμόρφωση των απαραίτητων προϋποθέσεων και συνθηκών για την πρόληψη και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η δημιουργία ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, την απασχόληση, τη διασκέδαση, τον αθλητισμό, τη δημιουργία οικογένειας, την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Η πρόληψη της αναπηρίας αποτελεί βασικό συντελεστή για την κοινωνική οργάνωση και για την καλή ποιότητα ζωής. Σε αυτό συμβάλλει ουσιαστικά ο ρόλος του Επισκέπτη Υγείας όπου διαπαιδαγωγεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τονίζοντας τη σημασία της τακτικής ιατρικής παρακολούθησης, εξηγώντας τις οδηγίες του ιατρού και συμβουλεύοντας τους.
Από τους στόχους που τέθηκαν, παρατηρήσαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος είναι μέσου μορφωτικού επιπέδου καθώς έχει τελειώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αναφορικά με τη μέριμνα για τη ποιότητα ζωής των παραπληγικών η βιβλιογραφία δείχνει ότι αυτή έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα σημαντικά τα τελευταία 40-50 χρόνια. Δυστυχώς, παρά τις ενθαρρυντικές καταστάσεις τα δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν ότι απαιτείται περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών για βελτίωση της ποιότητας ζωής των παραπληγικών.
Αναδεικνύονται πιθανότατα, προβληματικές διατροφικές συνήθειες και επιλογές αναφορικά με τη σωματική άσκηση. Υπάρχει δυσκολία του εν λόγω πληθυσμού να μείνει μόνος, κυρίως διότι υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών αναγκών και καταδεικνύονται προβλήματα πρόσβασης που έχουν τα άτομα αυτά με αναπηρία στα Μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε διαφυλικό επίπεδο οι γυναίκες είναι πιο απαισιόδοξες και έχουν μια τάση έλλειψης σκοπού στη ζωή. Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται σωστά τις προκλήσεις που δέχονται από το περιβάλλον και προφανώς δεν τις αντιλαμβάνονται ως ένα ακόμα μάθημα ζωής. Δέχονται πιο εύκολα συμβουλές από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον και παρουσιάζουν υψηλό βαθμό στρες και ανησυχίας και έχουν συχνότερα αδικαιολόγητο αίσθημα κούρασης. Επίσης, οι γυναίκες νιώθουν περισσότερο μοναξιά ή εγκατάλειψη αν και είναι με τον σύντροφο τους, αντίθετα με τους άντρες που, εκείνοι που δήλωσαν πολύ συχνά αίσθημα μοναξιάς ή εγκατάλειψης είναι όσοι δεν έχουν σύντροφο στην ζωή τους. Τους αρέσει περισσότερο να μαθαίνουν καινούργια πράγματα. Να κάνουν νέες γνωριμίες και να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε νέες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν. Έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ζωή και καλύτερη ποιότητα ύπνου απ’ ότι οι γυναίκες.
Άλλες ψυχοκοινωνικές παράμετροι όπως παρατηρήθηκαν σε ένα μέρος του δείγματος είναι η μειωμένη διάθεση αυτοβελτίωσης, η μειωμένη έκφραση των προσωπικών θέλω και ένας ικανοποιητικός αριθμός έχει μικρότερο αίσθημα ελέγχου. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό και στα δύο φύλα δεν αφιερώνουν χρόνο για αυτογνωσία. Καθώς η υγεία έχει ανέβει στην κλίμακα των αξιών μετά το ατύχημα και για τα δύο φύλα.