Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει μεταβολές βιοχημικών δεικτών και ορμονών σε αθλήτριες
πετοσφαίρισης υψηλού επιπέδου (Εθνική ομάδα) μετά από 3μηνη περίοδο προπονητικής προετοιμασίας. Δώδεκα
αθλήτριες της Εθνικής ομάδας πετοσφαίρισης (ηλικία: 22.9 ± 4 έτη, ανάστημα: 182 ± 7 cm, σωματική μάζα:
75.4 ± 9.5 kg, ποσοστό σωματικού λίπους: 19.0 ± 3.5%) υποβλήθηκαν σε εντατικό πρόγραμμα προετοιμασίας
ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 (6-10 προπονήσεις / εβδομάδα, μέση διάρκεια προπονητικής μονά-
δας: 2.3 ± 0.9 ώρες). Πριν την έναρξη του προγράμματος και μετά την πάροδο 12 εβδομάδων έγινε αιμοληψία
και αξιολογήθηκαν βιοχημικοί δείκτες και ορμόνες που σχετίζονται με τη σωματική απόδοση και την υγεία. Το
διαιτολόγιο των αθλητριών ήταν ελεγχόμενο και προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες της κάθε αθλήτριας
και στην προπονητική επιβάρυνση. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση της LDL (από 93 ± 19 mg/dl
σε 76 ± 23 mg/dl, p<0.05), αύξηση της HDL (από 58 ± 15 mg/dl σε 65 ± 10 mg/dl, p<0.05), ενώ η συνολική
χοληστερόλη παρέμεινε αμετάβλητη (161 ± 20 mg/dl και 152 ± 23 mg/dl, p>0.05). Η τεστοστερόνη του ορού
δεν μεταβλήθηκε (50.3 ± 22.5 ng/dl και 45.5 ± 28.1 ng/dl) ενώ η κορτιζόλη αυξήθηκε σημαντικά (9.6 ± 3.7 ng/
dl και 21.2 ± 6.4 ng/dl, p<0.01), με αποτέλεσμα τη μείωση του λόγου τεστοστερόνης / κορτιζόλη (p<0.01). Η
αύξηση της HDL με παράλληλη μείωση της LDL δείχνει ότι η προπόνηση επηρέασε θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ
των αθλητριών, ενώ η αύξηση της κορτιζόλης και η μείωση του λόγου τεστοστερόνης / κορτιζόλη αντανακλά τη μεγάλη προπονητική επιβάρυνση στο ανωτέρω διάστημα της προετοιμασίας.
The aim of this study was to evaluate the changes
in biochemical markers in national level volleyball female
athletes, after a 3 month training period. Twelve
athletes of the national volleyball team (age 22.9 ± 4
years, height 182 ± 7 cm, body mass 75.4 ± 9.5 kg,
percentage of body fat 19.0 ± 3.5%) were subjected
in an intensive training program for the 2004 Olympic
Games (6-10 training sessions per week, average
duration of training session 2.3 ± 0.9 hours). Blood
samples were taken before and at the end of the
training period, and health- and performance-related
biochemical markers and hormones were measured.
The diet of the athletes was controlled and adapted
to each athlete’s individual needs and to training load.
Training had a significant influence on High Density
Lipoprotein (HDL) and Low Density Lipoprotein (LDL),
(p<0.05) but not in total cholesterol. Blood testosterone
was unchanged, while cortisol significantly increased
(p<0.01). The changes in LDL and HLD show that
training had a positive effect on the lipid profile of
the athletes, while the reduction in the testosterone :
cortisol ratio (p<0.01) reflects the heavy training load during that period of tappering.