Τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας καθορίζουν τους στόχους και την πολιτική μιας επιχείρησης και τεκμηριώνουν κατά τρόπο σαφή, απλό και κατανοητό τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επίτευξη αυτών των στόχων. Τα επίσημα συστήματα ποιότητας με κριτήρια που καθορίζονται από πρότυπα και προδιαγραφές αποτελούν την πιο κατάλληλη και "εμφανή" μέθοδο εγγύησης της ποιότητας στους καταναλωτές. Η έννοια της ασφάλειας των τροφίμων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των καταναλωτών, γι' αυτό και επιβάλλεται το σύστημα HACCP να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας των επιχειρήοεων που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων.
Τα Συστήματα Διαχείρισης της ποιότητας (ISO 9001) και της Ασφάλειας των Τροφίμων (ISO 22000:2005), έχουν πολλά κοινά σημεία. Και τα δύο είναι Συστήματα Διασφάλισης της Ποιότητας και είναι σχεδιασμένα να διασφαλίσουν, ότι το ορισμένο αποδεκτό επίπεδο ποιότητας -/ ασφάλειας επιτυγχάνεται με ένα οικονομικό κόστος. Μια σημαντική προσπάθεια ενσωμάτωσης των δύο συστημάτων, έγινε με την εισαγωγή τον Απρίλιο του 2005 του νέου προτύπου ΙSO 22.000 "Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων».
Σκοπός του παρόντος εγχειριδίου είναι να δώσει σε συντομία τις απαραίτητες δεωρητικές γνώσεις για την κατανόηση των Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας των Τροφίμων και στη συνέχεια να επικεντρωθεί σε παραδείγματα εφαρμογής τους με μελέτες περιπτώσεων (case studies), συμβάλλοντας στην αφομοίωση του συστήματος από τον αναγνώστη. Επίσης το εγχειρίδιο έχει σαν στόχο να βοηθήσει τα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων στην ανάπτυξη εvόs επιτυχούς και αποτελεσματικού σύστηματος HACCP με ελάχιστο κόστος.