Εισαγωγή. Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (Α.Ε.Ε.) λόγω των επιδημιολογικών του χαρακτηριστικών αναγνωρίζεται ως ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την πιο σημαντική αιτία νοσηρότητας και μακροχρόνιας αναπηρίας με μεγάλο κοινωνικο-οικονομικό κόστος. Ένα χρόνο μετά το Α.Ε.Ε. το 1/3 περίπου των επιζώντων ζουν στο σπίτι τους και χρειάζονται συνεχή φροντίδα από την οικογένειά τους. Οι οικογενειακοί φροντιστές συνήθως είναι οι σύζυγοι.
Σκοπός. Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τα προβλήματα και τις συμπεριφορές προαγωγής υγείας των οικογενειακών φροντιστών των ασθενών με Α.Ε.Ε. στο επίπεδο της Π.Φ.Υ.
Μέθοδος Ανασκόπησης. Έγινε αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας της 10ετίας 2000-10 στις βάσεις δεδομένων Medline, PubMed, Cinahl, Elsevier, Iatrotek. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι : family caregivers, health promotion, stroke, social support, depression, burden, home care. Βρέθηκαν 48 εργασίες και χρησιμοποιήθηκαν οι 15 που πληρούσαν τους στόχους της μελέτης.
Αποτελέσματα. Οι οικογενειακοί φροντιστές είναι ο δεύτερος ασθενής στην οικογένεια και η επίδραση στο προφίλ της υγείας και στην ποιότητα της ζωής τους είναι μεγάλη. Το άγχος, η κατάθλιψη, η φτωχή φυσική υγεία, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και η επιβάρυνση είναι τα κύρια προβλήματα των οικογενειακών φροντιστών που επηρεάζουν αρνητικά το βαθμό της ευεξίας τους. Φροντιστές ασθενών με μικρή λειτουργική ανικανότητα που είχαν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή στις συμπεριφορές προαγωγής υγείας.
Συμπεράσματα. Η προαγωγή υγείας των οικογενειακών φροντιστών μπορεί να ενισχυθεί με προγράμματα Αγωγής Υγείας στο πλαίσιο της Κοινοτικής Νοσηλευτικής, με τη δημιουργία ομάδων υποστήριξης και με τη συνεχή φροντίδα με επισκέψεις κατ’ οίκον.