Εισαγωγή : Η συνεχής ανανέωση των γνώσεων και η διαρκής βελτίωση των δεξιοτήτων αποτελούν βασικά στοιχεία για την επαγγελματική ανάπτυξη των νοσηλευτών. Η Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση (Σ.Ε.) είναι μια στρατηγική που ενισχύει τον νοσηλευτή να ανταποκριθεί στον επαγγελματικό του ρόλο μέσα σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα η Σ.Ε. έχει σχέση με την αύξηση της αποδοτικότητας, τον έλεγχο του κόστους, τη μείωση του εργασιακού stress και των επαγγελματικών ατυχημάτων, τον περιορισμό των ανθρωπίνων λαθών και την αύξηση της επαγγελματικής ικανοποίησης των νοσηλευτών.
Σκοπός : Η καταγραφή των απόψεων των νοσηλευτών για α) τη σημαντικότητα της Σ.Ε. για το νοσηλευτικό επάγγελμα β) το βαθμό επάρκειας των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.
Υλικό – Μέθοδος : Το δείγμα αποτέλεσαν 100 νοσηλευτές που εργάζονται σε 3 Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας και πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί (προϋπηρεσία περισσότερη από 1 χρόνο, παρακολούθηση τουλάχιστον ενός προγράμματος Σ.Ε. τον προηγούμενο χρόνο).
Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο.
Αποτελέσματα : Το σύνολο σχεδόν των ερωτηθέντων (93%) θεωρεί τη Σ.Ε. πολύ σημαντική. Οι απόψεις για τη σημαντικότητα της Σ.Ε. βρέθηκε ότι συσχετίζεται με το φύλο (p=0,007). Οι γυναίκες θεωρούν τη Σ.Ε. πολύ σημαντική σε ποσοστό 97,3% ενώ οι άνδρες 78,3%. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλευτών (54,5%) θεωρεί τις γνώσεις του μέτριες. Η παράμετρος αυτή έχει σχέση με την ηλικία (p=0,016), τη θέση εργασίας (p=0,020) και τα χρόνια προϋπηρεσίας (p=0,014).
Συμπεράσματα : Η αναγνώριση της σημαντικότητας της Σ.Ε. για το νοσηλευτικό επάγγελμα σε συνδυασμό με την αντίληψη της «μέτριας επάρκειας γνώσεων» καθιστά απαραίτητη την οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων Σ.Ε. βασισμένων στις ανάγκες των νοσηλευτών.