Εισαγωγή : Στη διαμόρφωση του προφίλ της νοσηρότητας στη σύγχρονη κοινωνία σημαντικό ρόλο παίζουν οι διάφορες συμπεριφορές του ατόμου. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, οι διατροφικές συνήθειες είναι μερικές μόνο συμπεριφορές που επιδρούν πρωτογενώς ή δευτερογενώς στην Προαγωγή της Υγείας.
Σκοπός : Η διερεύνηση και σύγκριση υγιεινών συμπεριφορών των φοιτητών του Α΄και του Ζ΄Εξαμήνου του Τμήματος Νοσηλευτικής Β΄του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
Υλικό : Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 200 φοιτητές του Τμήματος, από αυτούς οι 100 φοιτούσαν στο Α΄Εξάμηνο (16 αγόρια και 84 κορίτσια) και οι άλλοι 100 στο Ζ΄Εξάμηνο (17 αγόρια και 83 κορίτσια).
Μέθοδος : Χρησιμοποιήθηκε Ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και για την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS και εξετάσθηκε αν υπάρχει μεταβολή διαφόρων διατροφικών συνηθειών ή γενικά συμπεριφοράς που σχετίζεται με θέματα Υγείας ανάμεσα στους φοιτητές των δύο Εξαμήνων.
Αποτελέσματα : Από τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων προέκυψε ότι :
- 19% του Α΄Εξαμήνου και 15% του Ζ΄Εξαμήνου είναι υπέρβαροι.
- 36% του Α΄Εξαμήνου και 40% του Ζ΄Εξαμήνου είναι καπνιστές.
- 64% του Α΄Εξαμήνου και 60% του Ζ΄Εξαμήνου πάντα διαβάζουν και τηρούν τις οδηγίες για τη χρήση βλαβερών ουσιών.
- 60% του Α΄Εξαμήνου και 80% του Ζ΄Εξαμήνου πίνουν αλκοολούχα ποτά.
- 59% του Α΄Εξαμήνου και 68% του Ζ΄Εξαμήνου δεν καταναλώνει φαγητά fast-food ούτε μια φορά τη βδομάδα.
- 37% του Α΄Εξαμήνου και 52% του Ζ΄Εξαμήνου χρησιμοποιεί προστατευτικές αντηλιακές κρέμες.
- 11% του Α΄Εξαμήνου και 45% του Ζ΄Εξαμήνου δεν τρώει καθόλου φρούτα και λαχανικά.
- 81% του Α΄Εξαμήνου και 72% του Ζ΄Εξαμήνου μπορεί να αναγνωρίσει αλλαγές σε σημάδια του δέρματος.
Συμπεράσματα : Δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των συμπεριφορών στα δύο Εξάμηνα γεγονός που δηλώνει ότι οι νεότεροι φοιτητές τις στάσεις και τις συμπεριφορές αυτές τις έχουν υιοθετήσει πριν εισαχθούν στη Σχολή και δεν φαίνεται να τους επηρεάζουν πολύ οι γνώσεις που αποκτούν κατά τη φοίτησή τους.