Η επίπτωση του καρκίνου παρουσιάζει αξιοσημείωτη γεωγραφική διακύμανση. Συγκλίνουσες ενδείξεις από
επιδημιολογικές, κλινικές και πειραματικές έρευνες ενοχοποιούν ορισμένους διατροφικούς παράγοντες για μεγάλο
μέρος του σύγχρονου νοσολογικού φάσματος το οποίο καλύπτει, μεταξύ άλλων, αρκετούς τύπους καρκίνου.
Τα λαχανικά και, τα φρούτα σε μικρότερο βαθμό, παρουσιάζουν αρνητική συσχέτιση με την καρκινογένεση,
ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών
καρκίνου.
The incidence of cancer presents a remarkable
geographical variability. There is accumulating epidemiological
evidence from clinical and experimental
studies that specific nutritional factors are related with
a significant portion of the current disease spectrum
which includes and several types of cancer. The
consumption of vegetables and fruits, to a lesser degree,
have negative association with carcinogenesis,
whereas, there is evidence that the consumption of
red meat increases the risk for the development of
certain types of cancer.