Τα τελευταία χρόνια, ένα από τα σημαντικότερα πεδία έρευνας του Τοπογράφου Μηχανικού αλλά και άλλων επιστημονικών περιοχών (όπως η Όραση Υπολογιστών ή τα Γραφικά Υπολογιστών και η Επεξεργασία Εικόνας) είναι η πλήρως αυτόματη ανακατασκευή της επιφάνειας σύνθετων 3D αντικειμένων. Μια από τις αποδοτικότερες προσεγγίσεις είναι εκείνη των λεγόμενων οπτικών σαρωτών που στηρίζονται σε τεχνικές προβολής δομημένου φωτός (structured light). Οι μέθοδοι αυτές συνδυάζουν τον αυτοματισμό με την υψηλή ακρίβεια και το μικρό κόστος, χάρη και στην συνεχή πτώση των τιμών των ψηφιακών μηχανών και των προβολέων βίντεο. Το θεμέλιο της όλης διαδικασίας είναι η κατάλληλη “κωδικοποίηση” της επιφάνειας του αντικειμένου μέσω προβολής φωτεινού σχηματισμού (pattern), η απεικόνισή της από μια ή περισσότερες μηχανές και η 3D ανακατασκευή της επιφάνειας μέσω της αυτόματης αντιστοίχισης του προβαλλόμενου σχηματισμού με τις εικονοψηφίδες (pixel) των ψηφιακών εικόνων. Συνάμα είναι δυνατόν να παραχθούν και 3D μοντέλα επενδεδυμένα με πραγματική φωτοϋφή (photo-texture), που προσομοιάζουν την εντύπωση του πραγματικού 3D κόσμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, αντικείμενο της έρευνας στο παρόν έργο ήταν η σύνθεση υπαρχόντων αλγορίθμων και η ανάπτυξη νέων, προκειμένου να κατασκευαστεί απλή διάταξη ώστε – με χρήση ενός απλού προβολέα παρουσιάσεων [video projector] και μιας απλής ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής DSLR – να είναι δυνατή η αυτόματη 3D ανακατασκευή του απεικονιζόμενου τμήματος του αντικειμένου. Η συγχώνευση επιμέρους ανακατασκευών από διαφορετικές εικόνες επιτρέπει την τελική πλήρη 3D ανακατασκευή της επιφάνειας του αντικειμένου. Η τεχνική αυτή έκθεση
παρουσιάζει τις βασικές αρχές της σάρωσης μέσω δομημένου φωτός (structured light scanning – SLS) και τους απαραίτητους αλγορίθμους αυτόματης βαθμονόμησης, κωδικοποίησης και ανακατασκευής τους οποίους υλοποίησε η ερευνητική ομάδα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται και αξιολογούνται πρακτικά αποτελέσματα που δηλώνουν τις δυνατότητες της μεθόδου.