Η αυξητική τάση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των νέων αποτελεί φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία τόσο στους κοινωνικούς φορείς όσο και στην επιστημονική κοινότητα. Η στάση των νέων απέναντι στις δύο αυτές συνήθειες είναι χρήσιμο να κατανοηθεί, προκειμένου να είναι δυνατή η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση των στάσεων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών όσον αφορά στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Για την πραγματοποίηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο με 37 κλειστές και ανοικτές ερωτήσεις, το οποίο επιδόθηκε σε 136 φοιτητές και φοιτήτριες ηλικίας 18–27 ετών που φοιτούν στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 74% του δείγματος θεωρούσε ότι το κάπνισμα υπήρξε προσωπική επιλογή, σε αντίθεση με το 26%, που ανέφερε ότι υπήρξε αποτέλεσμα έντονης πίεσης από το φιλικό περιβάλλον. Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ, το 49% των φοιτητών και το 37% των φοιτητριών ανέφερε ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν μια κοινή συνήθεια. Το 49% από αυτούς υποστήριξε ότι ποτέ δεν ένιωσε την ανάγκη να σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ ένα ποσοστό 47% ανέφερε ότι δεν παρουσίασε ποτέ κανένα πρόβλημα υγείας από τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών. Οι καπνιστές εμφανίστηκαν να κάνουν περισσότερη χρήση αλκοόλ από τους μη καπνιστές.