Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρό- τητας και της θνησιμότητας. Οι συνηθέστεροι παράγοντες που συντέλεσαν στην παρέκκλιση από τη μεσογειακή δίαιτα είναι η αστικοποίηση, η εργασία και των δύο γονέων, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η διαφήμιση ενός άλλου τρόπου ζωής και το είδος της εργασιακής απασχόλησης.
Σκοπός: Η διερεύνηση της δυσλιπι- δαιμίας, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, body mass index, ΒΜΙ) και του λόγου περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίων (waste to hip ratio, WHR) σε νεαρούς ενήλικες.
Υλικό – Μέθοδος: Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 300 φοιτητές της Νοσηλευτικής. Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε ειδικά διαμορ- φωμένο ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις ανάγκες της έρευνας και παράλληλα διενεργήθηκαν μετρήσεις χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων τριχοειδικού αίματος, καθώς και μετρήσεις περιμέτρου μέσης και ισχίων. Για την ανάλυση των στοιχεί- ων, χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS) v15 και οι στατιστικές δοκιμασίες x2, Αnova και t test. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας τέθηκε στην τιμή p<0,05.
Αποτελέσματα: Από τα 300 άτομα που μελετήθηκαν, ποσοστό 17,4% ήταν άνδρες και 82,6% γυναίκες. Από τη στατιστική ανάλυση βρέθηκε ότι οι άνδρες είχαν υψηλότερο ΒΜΙ και WHR (p≤0,001), αντίστοιχα. Τα άτομα ηλικίας > 25 ετών είχαν υψηλότερες τιμές χολη- στερόλης (p=0,005), τριγλυκεριδίων (p=0,035) και δείκτη WHR (p<0,001) σε σχέση με τα άτομα ηλικίας < 25 ετών, με στατιστικά σημαντική διαφορά. Τα άτομα που διέμεναν σε εστία είχαν υψηλότερες τιμές τριγλυκεριδίων σε σχέση με εκείνα που δεν άλλαξαν τόπο διαμονής (p=0,012), τα οποία ενοίκιαζαν μόνα τους (p=0,028) ή συγκατοικούσαν με άλλα πρόσωπα (p=0,020). Τα άτομα, τα οποία είχαν κάρτα σίτισης είχαν υψηλότερες τιμές χοληστερόλης σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν (p=0,017). Τα άτομα που ανέφεραν ότι το βάρος τους ήταν μεγαλύτερο του φυσι- ολογικού είχαν περισσότερα τριγλυκερίδια (p=0,037), υψηλότερο ΒΜΙ (p<0,001) και WHR (p=0,020). Οι αλλοδαποί φοιτητές είχαν περισσότερα τριγλυκερίδια από τους Έλληνες (p=0,041) και μικρότερο ΒΜΙ (p=0,049). Υψηλότερο WHR είχαν τα άτομα εκείνα με κληρονομικό ιστορικό δυσλιπιδαιμίας (p=0,024) και αυτά που κατανάλωναν ζυμαρικά > 2 φορές την εβδομάδα (p=0,036). Τα άτομα που κάπνιζαν > 16 τσιγάρα ημερησίως είχαν υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων (p=0,007) σε σχέση με αυτούς που δεν κάπνιζαν ή κάπνιζαν λιγότερα.
Συμπεράσματα: Το οικογενειακό ιστορικό δυσλιπιδαιμίας, η ηλικία και το είδος της διατροφής ευθύνονται για τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.