Περίληψη:Η τροφική αλλεργία είναι μία αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού έναντι των τροφικών αλλεργιογόνων. Αποτελεί ένα αναδυόμενο και σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας καθώς το 4% των ενηλίκων και έως το 6% των παιδιών παγκοσμίως, επηρεάζεται απο τα τροφικά αλλεργιογόνα.
Δεδομένου οτι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποδειγμένη θεραπεία έναντι των τροφικών αλλεργιών, τα άτομα που πάσχουν απο τροφικές αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση των υπαίτιων τροφών. Οι δημόσιοι οργανισμοί υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, έχουν θεσπίσει νομοθεσία σχετικά με τα τροφικά αλλεργιογόνα, η οποία απαιτεί απο τους παρασκευαστές τροφίμων την επισήμανση των κύριων τροφικών αλλεργιογόνων. Επίσης απο την πλευρά της επιστήμης, έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι ανίχνευσης των τροφικών αλλεργιογόνων, ώστε να ανιχνεύονται στα τρόφιμα, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες προσμίξεων.
Το φουντούκι είναι ένα τρόφιμο το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, είτε μόνο του, καθώς εμπεριέχει περισσότερες απο μία αλλεργιογόνες πρωτεΐνες, είτε σε συνδυασμό με τη γύρη των δέντρων προκαλώντας διασταυρούμενη αντιδραστικότητα. Στην Ευρώπη έχει υπολογιστεί οτι το 0,1 – 0,5 % του γενικού πληθυσμού πάσχει απο αλλεργία στο φουντούκι.
Σκοπός της παρούσας εργασίας, ήταν η ανίχνευση του γονιδίου, το οποίο εκφράζει τη μείζον αλλεργιογόνα πρωτεΐνη του φουντουκιού, Cor a 1, σε 80 εμπορικά τρόφιμα, στα οποία αναγραφόταν ή όχι η ύπαρξη του φουντουκιού ως συστατικό αυτών, με την τεχνική της PCR (αλυσυδωτή αντίδραση πολυμεράσης).
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, έδειξαν οτι απο τα 58 δείγματα τα οποία δεν ανέγραφαν την περιεκτικότητα φουντουκιού στα συστατικά τους, παρά μόνο την ένδειξη «περιέχονται ίχνη ξηρών καρπών» τα 4 ήταν θετικά, ένα ποσοστό δηλαδή 6,9%. Η επισήμανση των τροφίμων αν και υπάγεται στις προδιαγραφές της νομοθεσίας της χώρας μας, με μερικές εξαιρέσεις, δεν παρέχει ασφαλή πληροφορίες για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων καταναλωτών.
Abstract:Food allergy is an adverse immune response to a specific kind of food. Nowadays food allergy range is up to 6-8 % in children and 1-2% in adults, in the developed countries. Hazelnut is known as power allergen that causes serious allergic reactions to allergic persons. In recent years in many countries, the emergence of allergy to hazelnut has increased. Symptoms of an allergic reaction can range from mild to severe. The purpose of this study was to detect Hazelnut in commercial foods that might not signal hazelnut existence by laboratory processing of food products. Eighty (80) widely consumed goods from super markets which are responsible for food allergies and which contain hazelnut or no hazelnut labels or warnings or potential allergenic substances are referred to as “traces” (various kinds of cereals, chocolate and biscuits) were collected and studied. The results of this research showed that from the 58 samples which contained no hazelnut labels 4 samples (6.9%) were PCR positive. In conclusion PCR is very important for the detection of allergens substances in various consumed goods.