Εισαγωγή: Στις μέρες μας η μουσική αξιοποιείται ως συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο σε πολλούς τομείς της Ιατρικής, στην Ψυχολογία και τις Νευροεπιστήμες. Αποδεδειγμένα, η μουσική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό βοηθητικό ρόλο σε μια ολιστική προσέγγιση της εμπειρίας του τοκετού.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας πιλοτικής μελέτης ήταν η διερεύνηση του βαθμού και του τρόπου με τον οποίο η μουσική, καθώς και άλλοι ήχοι μπορούν να επιδράσουν στην εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν 3 πρωτοτόκες που συμμετείχαν σε ομάδες προετοιμασίας για τοκετό. Προγραμματίστηκε μια σειρά κατ’ οίκον συναντήσεων για προετοιμασία των εγκύων από μουσικοθεραπεύτρια, κατά τις οποίες επιλέχθηκε η μουσική που ταιριάζει στην κάθε έγκυο. Κατά τον τοκετό, οι σύντροφοι των εγκύων ανέλαβαν την αξιοποίηση της μουσικής, καθώς η μουσικοθεραπεύτρια −από επιλογή των εγκύων− δεν ήταν παρούσα. Λίγες ημέρες μετά από τον τοκετό οι μητέρες έδωσαν συνέντευξη, η οποία ηχογραφήθηκε, και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της έρευνας. Η ανάλυση των συνεντεύξεων και των ερωτηματολογίων έγινε με βάση ποιοτικές μεθόδους έρευνας.
Αποτελέσματα: Η μουσική φαίνεται να αποτελεί βοηθητικό μέσο όταν αξιοποιείται κατάλληλα τόσο προγεννητικά όσο και κατά τον τοκετό, ενώ κατά την περίοδο της λοχείας διαπιστώνεται ότι υπάρχουν οφέλη και για το βρέφος. Επίσης, προέκυψαν θετικές επιδράσεις από την ενεργητική μουσικοθεραπεία (π.χ. με χρήση της φωνής) και πληροφορίες που αφορούν στο ευρύτερο ηχητικό περιβάλλον κατά τον τοκετό. Σχετικά με την επίδραση της μουσικής στη φάση της εξώθησης και την παρουσία μουσικοθεραπευτή κατά τον τοκετό, οι απόψεις ήταν αντικρουόμενες.
Συμπεράσματα: Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε η θετική επίδραση της μουσικής στην εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού. Η αξιοποίηση της μουσικής στον τομέα της Μαιευτικής χρήζει πληρέστερης διερεύνησης για την εξαγωγή σαφέστερων και πιο αξιόπιστων συμπερασμάτων.