Η μελέτη αυτή αναφέρεται στα πολυμερή επικαλυπτικά υλικά, συγκεκριμένα στο Incralac, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την προστασία αρχαιολογικών αντικείμενων κατασκευασμένων από κράμα χαλκού. Ο σκοπός της είναι η αξιολόγηση της αποτελε-σματικότητας του με φασματοσκοπικές μεθόδους, που είναι η φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR). Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητα συσχετίζεται με τέσσερις παραμέτρους: Α) τον χρόνο, Β) τις επεμβάσεις συντήρησης, Γ) την πατίνα και Δ) τον προμηθευτή. Επιπλέον, εφαρμόστηκε στοιχειακή ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM) για να προσδιοριστεί τυχόν στοιχείο που να επηρεάζει τα αποτελέσματα της παραπάνω μεθόδου.
Αποτελείται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το πειραματικό. Το θεωρητικό κομμάτι παρέχει πληροφορίες που σχετίζονται με τα ιστορικά στοιχεία των μουσείων από τα οποία λήφθηκαν τα δείγματα επικαλυπτικού, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών. Επίσης, γίνεται λόγος για το ρόλο των επικαλυπτικών και γενικά για τα πολυμερή υλικά καθώς και τη κατηγορία των ακρυλικών ρητινών που ανήκει το Incralac. Το τελευταίο κεφάλαιο του μέρους αυτού είναι αφιερωμένο στη φασματοσκοπική μέθοδος που εφαρμόστηκε, στο οποίο αναφέρεται συνοπτικά η θεωρεία, η αρχή λειτουργίας, τα πλεονεκτήματα, η προετοιμασία του δείγματος και η ερμηνεία των φασμάτων. Επίσης αναφέρεται συνοπτικά αρχή λειτουργίας του SEM.
Στο πειραματικό κομμάτι γίνεται ανάλυση των εργασιών που έγιναν. Το πρώτο κεφάλαιο σχετίζεται εξολοκλήρου με τα δείγματα προς ανάλυση, όπως με τη πατίνα, τις επεμβάσεις συντήρησης, το επικαλυπτικό και τις συνθήκες διατήρησης τους. Έπειτα ακολουθούν η προετοιμασία των δειγμάτων και τέλος τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των αναλύσεων.
This study is refered to the polymer coating materials, mainly Incralac, which has been used
for the protection of archaeological objects, made of copper alloy. The aim is to assess the
its effectiveness with spectroscopic methods, like the Fourier Transform Infrared spectroscopy (FTIR). The evaluation of effectiveness associated with four parameters: A) the year, B) the treatments, C) the patina and D) the supplier. In addition, an elemental analysis has been applied with a Scanning Electron Microscopy (SEM) in order to identify any factors that could affect the results of the above method.
It consists of two parts, a theoretical and an experimental part. The theoretical part
provides informations related with the historical data of museums, like the National Archaeological Museum and the Numismatic Museum of Athens, from which the samples of coating have been taken. It is also refered the role of coatings and generally polymers, as well as the categories of the acrylic resins to which belongs the Incralac. The last chapter of this part is dedicated to the spectroscopic methodology that has been applied and other than that, is generally refered to the theory, the operating principle, the advantages, the sampling preparation and the interpretation of spectra. Furthermore, it is also mentioned concisely the operating principle of SEM.
Τhe experimental part analyses the work that has been made. The first chapter is entirely
related to the samples, like the patina, the treatment, the coating and the conditions of
preservation. Then continues with the preparation of the sampling and it ends with
the results and conclusions of the analysis.