Η παραμονή του παιδιού στο νοσοκομείο αποτελεί μια δυνητικά ψυχοτραυματική εμπειρία. Μελέτες αναφέρουν ότι η στολή του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα στα παιδιατρικά νοσοκομεία, επηρεάζει καταλυτικά την ψυχολογία παιδιών και γονέων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Σκοπός: Διερεύνηση των απόψεων γονέων και παιδιών που νοσηλεύτηκαν σε παιδιατρικά νοσοκομεία, αναφορικά με τη στολή του νοσηλευτικού προσωπικού.
Υλικό-Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 156 γονείς και 44 παιδιά ηλικίας 8−14 ετών, που νοσηλεύτηκαν σε παιδιατρικό τμήμα παιδιατρικού ή γενικού νοσοκομείου. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με ειδικό ερωτηματολόγιο και με τη χρήση έγχρωμων φωτογραφιών ως υποδειγμάτων.
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν 11,25 έτη (0,1−14 έτη), με μέση διάρκεια νοσηλείας 3,48 ημέρες. Η μέση ηλικία των γονέων (33 άνδρες, 123 γυναίκες) ήταν 35,3 έτη ενώ η με μέση διάρκεια νοσηλείας των παιδιών τους ήταν 2,54 ημέρες. Η πλειοψηφία των παιδιών νοσηλεύτηκε σε παιδιατρικά παθολογικά (n=114, 57%) και χειρουργικά τμήματα (n=53, 26,5%). Τo 8,2% των γονέων θεωρούσε απαραίτητο, το νοσηλευτικό προσωπικό να διακρίνεται από τη στολή του και το 85,3% ότι θα έπρεπε να είναι φιλική και ευχάριστη στα παιδιά. Η αναγνωρισιμότητα (68,5%) και η ένδειξη επαγγελματισμού (37,0%) θεωρούνταν ως οι κυριότερες λειτουργίες της. Το 47,5% όλων των συμμετεχόντων προτιμούσε τις πολύχρωμες στολές και μόλις το 11,0% τη λευκή. Τα παιδιά που είχαν προηγούμενη εμπειρία νοσηλείας διέκριναν με ευκολία το νοσηλευτικό προσωπικό από τους άλλους επαγγελματίες υγείας (p=0,036), καθώς και οι νεότεροι γονείς (p=0,019).
Συμπεράσματα: Η στολή του νοσηλευτικού προσωπικού πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να είναι πρακτική και αναγνωρίσιμη του ρόλου και της ιεραρχίας. Οι πολύχρωμες και χρωματιστές στολές συγκεντρώνουν την προτίμηση της πλειοψηφίας των παιδιών και των γονέων τους.