Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν στόχο την μελέτη και αξιολόγηση των άμεσων και έμμεσων ανιχνευτών, όσον αφορά την απεικονιστική τους ικανότητα λαμβάνοντας σαν κριτήριο την αντίθεση. Η αντίθεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην κλασσική αλλά και ψηφιακή Μαστογραφία. Στο πρώτο κεφάλαιο ( 1ο ) θα γίνει η εισαγωγή στον τρόπο παραγωγής και λειτουργίας των ακτίνων Χ καθώς και όλων των φαινομένων που περιλαμβάνουν τις αλληλεπιδράσεις της ακτινοβολίας-Χ με τα υλικά των ανιχνευτών.
Στο δεύτερο κεφάλαιο ( 2ο) αναπτύσσεται η μαστογραφική απεικόνιση (ιστορική αναφορά και εξέλιξη) . Στο τρίτο κεφάλαιο (3ο) αναλύονται τα χαρακτηριστικά και οι παράμετροι που συνοδεύουν τους ανιχνευτές, όπως τα είδη των ανιχνευτών, ώστε να μετατραπούν οι ακτίνες-Χ σε οπτικά φωτόνια και εν τέλει σε σήμα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο ( 4ο ) γίνεται αναφορά στα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, με εκτενή και λεπτομερή ανάλυση. Σ’ αυτό το κεφάλαιο αναλύεται το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την διαδικασία αξιολόγησης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανιχνευτών καθώς και τα αντίστοιχα υλικά προσομοίωσης μαστικού αδένα και καρκινικού ιστού. Γίνεται επίσης η παρουσίαση των αποτελεσμάτων καθώς και η αξιολόγησή τους.
Αποτελέσματα της παρούσας πτυχιακής εργασίας παρουσιάστηκαν στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Πειραμάτων/Μεθόδων/Μοντελοποίησης Συστημάτων/Προσομοιώσεων /Βελτιστιστοποίησης ( 4th IC-EpsMsO ) που διεξήχθη στην Αθήνα στις 6-9 Ιουλίου, στο MINI SYMPOSIUM Medical Physics and Imaging με διοργανωτή το Medical Radiation Physics Network (University Of Patras) και θέμα τους Ανιχνευτές Ιατρικής Απεικόνισης (MEDICAL DETECTORS ).