Η κυτταρομετρία ροής είναι μια ισχυρή τεχνική για τη γρήγορη ανάλυση των μονών κυττάρων σε ένα μίγμα, με τη βοήθεια της διασποράς του φωτός και των μετρήσεων φθορισμού.
Η παρούσα εργασία μελετά το βαθμό επιβίωσης των κυττάρων βακτηρίων και ζυμών σε σχέση με την ημερομηνία λήξης διάφορων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γιαούρτια διαφορετικών ειδών, ροφήματα, τυριά, με τη βοήθεια της τεχνικής της κυτταρομετρίας ροής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνεται στη μελέτη των προβιοτικών προϊόντων, καθώς εξετάζεται η ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ορισμένες δοκιμές πραγματοποιούνται σε διαφορετικές συνθήκες pH και με χρήση εκλεκτικών υποστρωμάτων, ώστε να μελετηθούν τα ποσοστά επιβίωσης των κυττάρων υπό την προσομοίωση των γαστρεντερικών συνθηκών. Τέλος, πραγματοποιούνται οι κλασσικές μικροβιολογικές δοκιμές με τη μέθοδο των τρυβλίων, για τον έλεγχο της ορθότητας των μεθόδων της κυτταρομετρίας ροής.
Στην εργασία επιπλέον παρουσιάζονται αναλυτικά, οι βασικές πτυχές της κυτταρομετρίας ροής, η περιγραφή της λειτουργίας της συσκευής BactiFlow όπου πραγματοποιήθηκαν οι αναλύσεις της βιωσιμότητας και λειτουργίας των κυττάρων, καθώς και τα πρωτόκολλα σύμφωνα με τα οποία διεξάγονταν οι πειραματικές διαδικασίες για την ανίχνευση μικροοργανισμών.
Τέλος, σύμφωνα με τα προκύπτοντα πειραματικά στοιχεία διαπιστώθηκε γενικότερα ότι τα ποσοστά επιβίωσης των κυττάρων είναι ικανοποιητικά με τη πάροδο του χρόνου και εξαρτώνται άμεσα από τις γαστρεντερολογικές συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού και από το είδος του προϊόντος. Μεγαλύτερη επιβίωση παρουσιάζεται στα προϊόντα που περιέχουν την προβιοτική καλλιέργεια Bifidobacterium actiRegularis και μείγματα καλλιεργειών.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι η ορθότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που προκύπτουν με τη τεχνική της κυτταρομετρίας ροής εξαρτάται από την ορθότητα των διαδικασιών προπαρασκευής των δειγμάτων, από τον τύπο των χρησιμοποιούμενων μηχανημάτων, καθώς και τις μεθόδους συντήρησής τους.