Ο διαρκής κίνδυνος μείωσης των τιμών των καταλυμάτων, ο οποίος προέρχεται από οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και φυσικές κρίσεις καθώς και από τις συνθήκες που επικρατούν στις εγχώριες και αλλοδαπές τουριστικές περιοχές, αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα των ελληνικών ξενοδοχείων. Κατά συνέπεια ο περιορισμός του κινδύνου αυτού αποτελεί βασικό στόχο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας. Στην προκειμένη εργασία υποστηρίζεται ότι για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά ο ποσοτικός έλεγχος των τιμών που βασίζεται στους προϋπολογισμούς. Τούτο διότι ο εν λόγω έλεγχος αφενός είναι ευχερής, αφετέρου φανερώνει έγκαιρα αποκλίσεις τιμών, αποκαλύπτει τα αίτια που τις προκάλεσαν και οδηγεί στη λήψη μέτρων προσαρμογής τους στις παρούσες επιχειρησιακές και αγοραίες συνθήκες. Επιπλέον, με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ελεγκτικές διαδικασίες των προϋπολογισμών η διοίκηση και τα στελέχη του ξενοδοχείου μπορούν να διαμορφώσουν νέα, ορθολογικότερα προγράμματα πολιτικής τιμών. Για τη σύνταξη καταλλήλων προς τούτο προϋπολογισμών προτείνεται η χρησιμοποίηση ενός μικτού συστήματος ελέγχου.