Εισαγωγή:
Τα αυξημένα λιπίδια του ορού (TCHOL, HDL-CHOL, LDL-CHΟL, TRIG) αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου η οποία, μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία, θεωρείται «νόσος του δυτικού τρόπου ζωής», οφειλόμενη στην απομάκρυνση από τον φυσικό τρόπο ζωής. Σκοπός:
Η μελέτη της κατανομής των λιπιδίων σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες της νήσου Ζακύνθου και η συσχέτιση των τιμών τους με την γλυκόζη νηστείας.
Υλικό – μέθοδος:
Το δείγμα απετέλεσαν 4019 άτομα, 1638 άνδρες και 2381 γυναίκες που προσήλθαν στο βιοπαθολογικό εργαστήριο της ΤΜΥ ΙΚΑ Ζακύνθου στο διάστημα μεταξύ 1/1/2008 και 1/6/2009. Όλοι εξετάστηκαν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου μετά από 12ωρη νηστεία. Τα άτομα του δείγματος προέρχονταν από πολλές διαφορετικές εθνικότητες (Έλληνες, Αλβανοί, Βούλγαροι κ.α.).
Αποτελέσματα:
Tα ποσοστά της κατανομής των τεσσάρων λιπιδαιμικών παραμέτρων, χωριστά για τα δύο φύλα φαίνονται παρακάτω: [ακολουθεί πίνακας]
Συζήτηση: Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, στις τιμές των τεσσάρων λιπιδαιμικών παραμέτρων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών και των γυναικών παρουσίασαν φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, HDL-χοληστερόλης και LDL-χοληστερόλης. Το ποσοστό υπερχοληστερολαιμίας ήταν περίπου το ίδιο και στα δύο φύλα. Το ποσοστό υπερτριγλυκεριδαιμίας ήταν σαφώς μεγαλύτερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Από τη σύγκριση του αθηρωματικού δείκτη (Chol/HDL) και των τιμών γλυκόζης προέκυψε ότι το 40% των ασθενών με παθολογικό αθηρωματικό δείκτη (> 5) είχαν επίσης υψηλές τιμές γλυκόζης (>115 mg/dl). Επιπλέον το 44% των ασθενών με υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων (>150 mg/dl) παρουσίασε και αυξημένες τιμές γλυκόζης. Τέλος το 36% των ασθενών είχαν συγχρόνως και υπερχοληστερολαιμία και υπερτριγλυκεριδαιμία.