Τα εργατικά ατυχήματα προκαλούν σοβαρές συνέπειες. Η παροχή πρώτων Βοηθειών (Π.Β.) στον τόπο του ατυχήματος, μπορεί να ανατρέψει δυσάρεστες εκβάσεις.
Σκοπός:
Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση των γνώσεων Π.Β. εργαζομένων στον βιομηχανικό τομέα.
Υλικό - Μέθοδος:
Το υλικό της μελέτης μας αποτέλεσαν 236 εργαζόμενοι, από τους οποίους 40 είχαν εκπαιδευτεί στις Π.Β. από εξουσιοδοτημένη ομάδα του Ε.Κ.Α.Β. (ομάδα Α), ενώ 196 δεν είχαν ποτέ εκπαιδευτεί (ομάδα Β). Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου.
Αποτελέσματα:
Στην ομάδα Α απάντησαν ότι γνωρίζουν να εκτιμούν σφύ-ξεις, αρτηριακή πίεση (Α.Π.) και αναπνοές σε ποσοστά 90%, 65% και 72,5%, αντίστοιχα. Στην ερώτηση ποιες είναι οι αντίστοιχες φυσιολογικές τιμές (Φ.Τ.), απάντησαν ορθά σε ποσοστά 67,5%, 35% και 47,5%. Στην ομάδα Β απάντησαν ότι γνωρίζουν να εκτιμούν σφύξεις, Α.Π. και αναπνοές σε ποσοστά 82,1%, 36,6% και 70,1%, αντίστοιχα. Στην ερώτηση ποιες είναι οι Φ.Τ., απάντησαν ορθά 32,8%, 18,4% και 30,6%, αντίστοιχα. Στην ομάδα Α, 95% απάντησε σωστά τι σημαίνει Καρδιοαναπνευσπκή Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.), αλλά μόνο 25% γνώριζε τον αναγκαίο αριθμό εξωτερικών μαλάξεων και 32,5% τον αριθμό των αναγκαίων εξωτερικών εμφυσήσεων. Τα αντίστοιχα ποσοστά της ομάδας Β ήταν 72,4%, 26% και 36,7%.
Συμπεράσματα:
Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι αδυνατουν να παρέχουν επαρκείς Π.Β. Οι εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι έχουν ελλιπείς θεωρητικές γνώσεις Π.Β., αμφίβολης πρακτικής εφαρμογής, γεγονός που τονίζει την αναγκαιότητα διαρκώς επαναλαμβανόμενων προγραμμάτων εκπαίδευσής τους.