Η Ολική Νοσηλευτική είναι επιστήμη υγείας και τέχνη φροντίδας, θεωρία και πράξη, που υπηρετεί τον άνθρωπο -ασθενή ή υγιή- ως βιοψυχοκοινωνική και πνευματική προσωπική οντότητα, μέσα σε κλίμα διαλόγου, συνεργασίας και ανθρώπινων σχέσεων.
Ο διαπροσωπικός προσανατολισμός της Νοσηλευτικής επικεντρώνεται στις ανάγκες υγείας και τη νοσηλεία του ασθενούς και αποβλέπει στη διατήρηση, προαγωγή ή αποκατάσταση της ψυχοσωματικής υγείας του, καθώς και της οικογένειας και ολόκληρης της κοινωνίας.
Η επικοινωνία στη Νοσηλευτική, οποιαδήποτε μορφή και αν χρησιμοποιεί (ομιλία, ακρόαση, συμβολική) θεωρείται νοσηλεία στα πλαίσια της πραγμάτωσης της διεργασίας ως επκπημονικής μεθόδου νοσηλευτικής φροντίδας.
Ο νοσηλευτής μιλά και με τα λόγια του μεταγγίζει πίστη και ελπίδα στους απελπισμένους, ενθαρρύνει τους φοβισμένους, καταπραΰνει τους ταραγμένους, προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, ασφάλεια και παρηγοριά, εξουδετερώνει τον πόνο με τις σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές και πνευματικές διαστάσεις του. Χρησιμοποιεί εκλεκπκά και την ευαίσθητη ακρόαση ως σκόπιμη νοσηλευτική πράξη για μεταβίβαση προσοχής και ενίσχυση της αυτοέκφρασης. Ιδιαίτερα ο νοσηλευτής προσέχει τη συμβολική επικοινωνία δηλ. τη γλώσσα της συμπεριφοράς: Ποια μηνύματα εκπέμπει ο ασθενής χωρίς λόγια και τι μεταβιβάζει ο ίδιος -ο νοσηλευτής- προς το θεραπευτικό πάντα όφελος του ασθενούς.
Το ερώτημα είναι: πώς θα εκπαιδευτούν οι νοσηλευτές για να νοσηλεύουν και με την ομιλία, και με την ακρόαση και με τη σιωπή; Και πώς θα μετρηθεί η μάθηση, πώς θα αξιολογηθεί η ποιότητα του διαπροσωπικού χαρακτήρα της Ολικής Νοσηλευτικής;