Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η μελέτη της νοσοκομειακής μεταρρύθμισης στα διάφορα κράτη (συστήματα υγείας, οργάνωσης, επιδότησης) και η αποτίμηση επίτευξης διεθνούς έρευνας στα κλινικά αποτελέσματα ασθενών. Ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., η Αγγλία, η Γερμανία και η Σκοτία συνέθεσαν τη Διεθνή Εταιρική Συνεργασία. Η διεθνής έρευνα παρέχει πληροφορίες για: (α) κατανόηση παραγόντων άλλων από την ιατρική φροντίδα (π.χ., νοσοκομειακό εργασιακό περιβάλλον, οργάνωση νοσηλευτικής φροντίδας) που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της πορείας των ασθενών, και (6) στρατηγικές εξισορρόπησης κόστους-ποιότητας και σχεδιασμού συστημάτων υγείας.
Η παρούσα εργασία είναι το πρώτο μέρος αναφοράς στη διεθνή έρευνα και έχει σκοπό να: (α) περιγράφει το θεωρητικό πλαίσιο, στόχους, δείγμα και μέθοδο, (6) αναφερθεί στους μηχανισμούς σύνδεσης νοσοκομειακών χαρακτηριστικών με τα αποτελέσματα ασθενών, τρόπους επίλυσης εγγενών προβλημάτων, και σε μεθοδολογικούς προβληματισμούς (π.χ. μέτρηση χαρακτηριστικών οργανισμών βάσει ατομικών ερωτηματολογίων κ.λπ.), και (γ) δώσει ερέθισμα στους Ελληνες ερευνητές για επανάληψή της στα ελληνικά νοσοκομεία.
Υλικό - Μέθοδος:
Το υλικό της μελέτης αποτέλεσαν 43.015 νοσηλευτές εργαζόμενοι σε 688 νοσοκομεία του Καναδά (Αλμπέρτα, Βρετανική Κοινοπολιτεία, Οντάριο), των Η.Π.Α. (Πενσυλ-βάνια) και της Δ. Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Σκοτία) (Πίνακες 1 & 2).
Η συλλογή των δεδομένων σε κάθε χώρα έγινε με διεθνικό αυτοαπαντούμενο νοσηλευτικό ερωτηματολόγιο (απευθυνόμενο μόνο σε νοσηλευτές). Το ερωτηματολόγιο αποστάλθηκε ταχυδρομικά στη διεύθυνση κατοικίας του κάθε νοσηλευτή και συνοδευόταν από απαντητικό φάκελο και διευκρινιστική επιστολή. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε στα διάφορα κράτη με διάφορες στατιστικές τεχνικές, όπως περιγραφική στατιστική, στατιστική παλινδρόμηση, συνδυασμός πειραματικών ομάδων.
Αποτελέσματα:
Τ ο δεύτερο μέρος της μελέτης αναφέρεται στα σημαντικότερα ευρήματα της διεθνούς έρευνας, τις επιπτώσεις τους στο νοσηλευτικό επάγγελμα, τη συζήτηση, τους περιορισμούς της μελέτης και τα συμπεράσματα