ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Σκοπός: Η διερεύνηση των επιπέδων του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ως μέτρου παχυσαρκίας, καθώς και των παραγόντων που σχετίζονται με αυτόν σε μαθητές λυκείου του δήμου Σαλαμίνας.
Υλικό και μέθοδοι: Συγχρονική μελέτη έλαβε χώρα σε τυχαίο δείγμα 123 μαθητών λυκείου από τα 3 γενικά λύκεια του δήμου Σαλαμίνας. Στους μαθητές αυτούς μοιράστηκε ερωτηματολόγιο που αφορούσε δημογραφικά και σωματομετρικά χαρακτηριστικά καθώς και τις διατροφικές συνήθειες. Για την ανάλυση των παραγόντων που σχετίζονται με το ΔΜΣ εφαρμόστηκε η πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση. Για την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο STATA.
Αποτελέσματα: Το δείγμα αποτελείτο από 61 (49,6%) αγόρια και 62 (50,4%) κορίτσια ηλικίας από 15,1 έως 18,7 ετών (διάμεση ηλικία: 16,4 έτη). Ο μέσος ΔΜΣ ήταν 22,8 μονάδες για τα αγόρια και 21,6 μονάδες για τα κορίτσια. Από τα αγόρια μόνο 1 (1,7%) άτομο ήταν παχύσαρκο (ΔΜΣ≥30) ενώ 10 (16,7%) ήταν υπέρβαρα (ΔΜΣ 25-30). Από τα κορίτσια δεν παρατηρήθηκε παχύσαρκο άτομο ενώ 8 (13,3%) άτομα ήταν υπέρβαρα. Από την πολυπαραγοντική ανάλυση βρέθηκε ότι τα κορίτσια έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο ΔΜΣ από τα αγόρια (p=0,005) ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές είχαν μεγαλύτερο ΔΜΣ κατά μέσο όρο από τους μικρότερους (p=0,038). Ακόμη μαθητές με αλλαγή βάρους τον τελευταίο χρόνο (p=0.011), απόπειρα δίαιτας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους (p<0,001) καθώς και αυτοί που δήλωσαν μεγαλύτερη όρεξη για κατανάλωση φαγητού (p=0,013) είχαν μεγαλύτερο μέσο ΔΜΣ (p=0,020) ενώ η συχνή κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής σχετιζόταν με μικρότερο μέσο ΔΜΣ (p=0,013). Επιπρόσθετα, άτομα που δήλωσαν καθημερινή κατανάλωση τροφίμων όπως σνακ, αναψυκτικά και fast food (p=0,003) καθώς και αυτοί που δήλωσαν ότι δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων το βράδυ παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ΔΜΣ.
Συμπεράσματα: Σε γενικές γραμμές δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα παχυσαρκίας στον υπό μελέτη πληθυσμό, αλλά δε μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο το ποσοστό των υπέρβαρων μαθητών. Η αλλαγή βάρους τον τελευταίο χρόνο και η απόπειρα δίαιτας τουλάχιστον 1 φορά σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα ΔΜΣ ενώ η συχνή κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής είναι χαρακτηριστικό μαθητών με χαμηλότερα επίπεδα ΔΜΣ. Είναι σαφές ότι, με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας που σαν στόχο θα έχει την αλλαγή απόψεων και στάσεων των μαθητών απέναντι στη σωστή διατροφή και το ρόλο της δίαιτας αδυνατίσματος σε νεαρή ηλικία.
INDICATOR OF MASS OF BODY AND FACTORS THAT ARE CONNECTED WITH THIS IN THE STUDENTS OF LYCEUM
Aim: The investigation of levels of Body Mass Index (BMI), as metre of obesity, as well as factors that are related with this in the students of lycee of municipality Salamine.
Material and methods: Synchronical study took place in accidental sample of 123 students of lyceum from the 3 general lycea of municipality Salamine. In this students was shared questionnaire that concerned demographically also physical characteristics as well as alimentary habits. For the analysis of factors that is related with the BMI was applied the multiple linear regression. For the treatment and analysis of data was used the statistical parcel of STATA.
Results: The sample was constituted from 61 (49,6%) boys and 62 (50,4%) girls of age from 15,1 until 18,7 years (intermediate age: 16,4% years). The medium BMI was 22,8 units for the boys and 21,6 units for the girls. From boys only 1 (1,7%) individual was corpulent (DMS≥30) though 10 (16,7%) were overweight (BMI 25-30). By the girls was not observed corpulent individual while 8 (13,3%) individuals were overweight. By the multifactoral analysis it was found that the girls have an average lower BMI from the boys (p=0,005) while bigger in age students had bigger MBI on average from smallest (p=0,038). Still students with change of weight the last year (p=0.011), attempt of diet at least a time in their life (p<0,001) as well as those that declared bigger appetite for consumption of food (p=0,013) had bigger means BMI. Additional students that were given birth in Athens had bigger BMI (p=0,020) while the frequent consumption of small quantity of food related itself with smaller means DMS (p=0,013). Additional, individuals that declared daily consumption of foods as snacks, refreshments and fast food (p=0,003) as well as those that declared that they do not consume big quantities of foods the evening presented higher levels DMS.
Conclusions: In general lines was not observed problem of obesity in the under study population, but cannot be considered negligible the percentage of overweight students. The change of weight the last year and the attempt of diet at least 1 time are related with higher levels BMI while the frequent consumption of small quantity of food is characteristic of students with lower levels BMI. It is explicit that, with base the above elements, should is applied a program of education of health that as objective will have the change of opinions and attitudes of students opposite in the right diet and the role of diet of slimming in young age.