Η ποιότητα της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας, που παρέχονται στον ασθενή, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό επιπλοκών και θανάτων που παρατηρούνται σε μια νοσηλευτική μονάδα. Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας, είναι η εφαρμογή σωστών πρακτικών που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή των χεριών. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η καταγραφή των γνώσεων, στάσεων και συμπεριφορών ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού σε σχέση με την υγιεινή των χεριών.
Υλικό και Μέθοδος: Κατάλληλα δομημένο ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 61 άτομα (30 άνδρες και 31 γυναίκες) του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού Γ.Ν. Αθηνών. Το 61% ήταν ιατροί και το 30,5% νοσηλευτές Τ.Ε. Επαγγελματική εμπειρία μικρότερη από 5 έτη είχε το 80,3%. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS. Αποτελέσματα: Το 96,6% θεωρεί το επίπεδο γνώσης του για το ττλύσιμο-αντισηψία των χεριών από πολύ καλό έως καλό. Το σωστό πληθυσμό της μόνιμης μικροβιακής χλωρίδας των χεριών το γνώριζε το 59%. Το 75,4% γνώριζε ότι η παροδική μικροβιακή χλωρίδας κατά κανόνα είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της παροχής ιατρο-νοσηλευτικής φροντίδας και το 84% ότι η υγιεινή των χεριών αναφέρεται στο πλύσιμό τους με σαπούνι και νερό, στη χρήση αντισηπτικού, καθώς και στη χρήση αντιμικροβιακού σαπουνιού. Το σωστό τρόπο πλυσίματος και ξεπλύματος των χεριών γνώριζε το 98,4% και 83,6% αντίστοιχα. Το 67,2% γνώριζε ότι η αντισηψία των χεριών εφαρμόζεται, όταν επιθυμούμε διάρκεια της αντιμικροβιακής δράσης στα χέρια και το 80,3% ότι επιτυγχάνεται με τη χρήση αλκοολούχων σκευασμάτων σε καθαρά χέρια. Στην ερώτηση αν πλένουν τα χέρια κάθε φορά που πρέπει, θετικά απάντησε το 75,4%. Το 75,4% για την επιλογή του τρόπου φροντίδας των χεριών (απλό πλύσιμο ή αντισηψία) λαμβάνει πάντα υπόψη του το είδος της ιατρικής/νοσηλευτικής φροντίδας που πρόκειται να παρέχει. Για τη βελτίωση της φροντίδας της υγιεινής των χεριών, το 93,4% πρότεινε αύξηση των νιπτήρων που διαθέτουν σαπούνι και αντισηπτικό και το 86,7% τη δυνατότητα χρήσης καθαριστικών-αντισηπτικών παραγόντων που για τη χρήση τους δεν απαιτείται νερό. Το σύνολο των ερωτηθέντων θεωρεί απαραίτητη τη συνεχή ενημέρωση-εκπαίδευση τους, με πρώτο φορέα ενημέρωσης την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.).
Συμπεράσματα: Ενώ στο σύνολό τους θεωρούν πολύ καλό το επίπεδο γνώσης τους, σημαντικός ήταν ο αριθμός αυτών που έδωσαν λανθασμένες απαντήσεις, τόσο σε επίπεδο γνώσεων, όσο και συμπεριφορών. Η ενημέρωση επομένως και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού κρίνεται απαραίτητη.
Introduction: Nosocomial infections among patients in health care facilities depend on the quality of medical and nursing care. Hand hygiene and correct application of hand washing technique are among the major factors that contribute to the high quality health care. Objective: Assessment of knowledge, attitudes and practices regarding hand hygiene of health care workers including medical doctors and nurses.
Materials and methods: A standardised structured questionnaire was completed by 61 health care workers (30 males and 31 females) in the General Hospital of Athens. Among health care workers, 61% were medical doctors and 30.5% nurses (three year education). About 80.3% of the participants had less than 5 year professional experience. Data were analysed by using SPSS software.
Results: About 96.6% of the health workers participated in the survey believe that they have a very good knowledge of hand washing and antisepsis. Correct knowledge of the definition of resident and transient floras had 59% and 75.4% of the responders respectively. Correct knowledge of hand washing technique and duration had 98.4% and 83.6% respectively. Eighty four percent of the responders believed that hand hygiene includes hand washing with soap and water, use of antiseptics and antiseptic soap. A total of 80.3% of the responders believe that hand antisepsis is performed with the application of alcohol based products on clean hands. About 67.2% of the responders consider that antiseptics should be applied when residual effect is necessary. Correct knowledge of the activities which require hand washing had 75.4% of the responders. About 74.4% of the participants decide on the method of hand hygiene (hand washing or use of antiseptics) taking into consideration the type of activity that will be undertaken. Additional hand washing facilities and equipment or use of antiseptics are the two main measures were suggested by 93.4% and 86.7% of the responders respectively in order to improve hand hygiene in the hospital. All responders believed that regular advice and training are necessary and that it should be provided mainly by the team responsible for the prevention of nosocomial infections. Conclusion: Although participants believed that they have a very good level of knowledge and practice regarding hand hygiene, many of them gave wrong answers to our questionnaire. Regular training and advice of health care workers are of high importance.