Αποτελεί αβίαστο δεδομένο στην αντίληψη του πολύ κόσμου, ότι τα στερεά σαπούνια και οι σαπουνοθήκες
τους, ως μέσα αντισηψίας, στερούνται μικροβίων.
Αρχικός σκοπός της παρούσης ερευνητικής μας μελέτης, ήταν ο συστηματικός έλεγχος των συνθηκών υγιει-
νής, που απαντώνται στα ως άνω αναφερθέντα (και ευρέως διαδεδομένα στην ημιαστική περιοχή μας) μέσα.
Με τυχαία κατανομή, λάβαμε 54 καλλιέργειες από χρησιμοποιούμενα στερεά σαπούνια σαπουνοθηκών οι-
κείων, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης, καφενείων, σημείων παρασκευής πρόχειρου φαγητού, γηροκομείων,
μαθητικών εστιών, δημοσίων – ιδιωτικών υπηρεσιών και γραφείων.
Θετικές καλλιέργειες είχαμε σε 17 (31,48%) δείγματα, με ανάπτυξη 10 (58,82%) αποικιών gram (-) αρνητι-
κών και 7 (41,18%) gram (+) θετικών μικροβίων, σε 35,3% από οικίες, 29,4% από γραφεία, 23,5% από κέντρα
εστιάσεως και 11,8% από γηροκομεία και μαθητικές εστίες.
Ακολούθως επιτελέσαμε ευρεία ενημερωτική αγωγή υγείας, διαμέσου τόσο αρθρογραφίας στον τοπικό
τύπο, όσο και εκτύπωσης – διανομής (σε σχολεία – οργανισμούς – δημόσιες υπηρεσίες κ.α.) έντυπου υλικού
με χρήσιμες πληροφορίες υγιεινής, όπως (ανάμεσα στα άλλα) σωστό πλύσιμο και καλό ξέβγαλμα σαπουνιών
και θήκης, προτίμησης σκευασμάτων καθαριότητας σε υγρά μορφή. Οι πρωτοβουλίες μας αυτές σχολιάστηκαν
θετικότατα.
Συμπερασματικά, οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ειδικά στην περιφέρεια, αξίζει ανάμεσα
σε άλλα να επιτελούν ελέγχους υγιεινής και υπηρεσίες αγωγής υγείας.
It is a common perception that solid soaps and
their boxes are devoid of microbes and germs, as
antiseptic media.
The initial aim of our inquiring study was the
systematic control of hygiene conditions in the
above-mentioned media that are widespread in our
semi-urban region.
We took 54 random cultures from used solid
soaps of soap boxes in homes, restaurants, centers of
amusement, cafes, points of food preparation, nursing
homes, school hostels, public and private offices.
We had positive cultures in 17 (31,48%) samples,
with growth of 10 (58,82%) colonies of gram negatives
and 7 (41,18%) gram-positive bacteriae. The positive
results came 35.3% from homes, 29.4% from offices,
23.5% from food preparation and dinning points and
11.8% from nursing homes and hostels.
Followingly we carried out a wide informative health
education campaign, including speeches, publishing
articles in the local press, printing and distributing
leaflets in schools, organisms, public services etc.)
with useful information about hygiene. Our initiatives
were commented very positively.
Conclusively, Primary Health Care services, especially
in rural regions, must, between others, carry out
hygiene controls and health education activities.