Εισαγωγή : Ένας από τους 21 στόχους που έθεσε ο Π.Ο.Υ. για τον 21ο αιώνα είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού για την υγεία σ΄ένα παγκόσμιο περιβάλλον. Οι νοσηλευτές αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών υγείας και έχουν ηγετικό ρόλο στο σύστημα φροντίδας. Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελούν βασικά μέλη της ομάδας υγείας παρέχοντας ολιστική φροντίδα και προάγοντας την κοινοτική υγεία. Η προπτυχιακή τους εκπαίδευση στην κοινοτική νοσηλευτική τους εφοδιάζει με γνώσεις και δεξιότητες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο ώστε να είναι ικανοί να παρέχουν φροντίδα υγείας στο άτομο, την οικογένεια, την κοινότητα.
Σκοπός : Η καταγραφή των χαρακτηριστικών και των αναγκών υγείας των ατόμων που παρακολουθούνται από τους σπουδαστές (Τμήμα Νοσηλευτικής Β΄, Τ.Ε.Ι. Αθήνας) στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος Κοινοτική Νοσηλευτική ΙΙ.
Υλικό – Μέθοδος : Το υλικό αποτελούν 89 άτομα που ζουν στην περιφέρεια της Αττικής. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα Ατομικά και Οικογενειακά Δελτία που συμπληρώθηκαν από τους σπουδαστές σε 267 επισκέψεις κατ’ οίκον σε διάστημα 2 εξαμήνων.
Αποτελέσματα : Η πλειοψηφία των ατόμων (73,03%) είναι γυναίκες άνω των 75 ετών (63%), έγγαμες, απόφοιτες Δημοτικού που αξιολογούν την κατάσταση υγείας τους «καλή» (44,62%). Οι σημαντικότερες χρόνιες παθήσεις των ατόμων είναι Υπέρταση (65,17%), Καρδιοπάθειες (48,31%) και Σακχαρώδης Διαβήτης (44,94%). Καταγράφηκαν επίσης προβλήματα όπως αϋπνία (49,44%), μειωμένη κινητικότητα (32,58%) και έλλειψη αυτοεξυπηρέτησης (14,61%).
Συμπεράσματα : Με δεδομένη την τάση αύξησης της εξωνοσοκομειακής φροντίδας ο ρόλος του νοσηλευτή συνεχώς διευρύνεται. Στόχο της νοσηλευτικής παρέμβασης αποτελεί η ικανοποίηση των αναγκών υγείας και η προαγωγή της υγείας των ατόμων που ζουν στην κοινότητα