Η σταδιακή απώλεια οστικής μάζας και η διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστού στην οστεοπόρωση έχουν ως συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα, με μεγαλύτερη συχνότητα στη σπονδυλική στήλη. Τα κατάγματα αυτά χαρακτηρίζονται από αιφνίδια καθίζηση του σπονδυλικού σώματος, με έντονα και επώδυνα ενοχλήματα, ή εγκαθίστανται προοδευτικά και ασυμπτωματικά.
ΣΚΟΠΟΣ (α) Η διερεύνηση παραγόντων που συμβάλλουν στην εξέλιξη του οστεοπορωτικού κατάγματος σπονδυλικής στήλης και (β) η επιλογή μεθόδου θεραπείας (σπονδυλοπλαστική).
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η αναδρομική αυτή μελέτη πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας σε δείγμα 68 ασθενών, μέσης ηλικίας 65 ετών, με οστεοπορωτικά κατάγματα τα τελευταία 6 έτη. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο 33 παραμέτρων. Η στατιστική μέθοδος ανάλυσης δημογραφικών, κλινικών και ακτινολογικών στοιχείων ήταν η δοκιμασία Kolmogorov-Smirnov, η ανάλυση συσχέτισης, πολυπαραγοντικές αναλύσεις- συντελεστής συσχέτισης Spearman και η δοκιμασία x2.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από τους 68 ασθενείς, 57,4% είχαν προηγούμενο οστεοπορωτικό κάταγμα, με οξύ πόνο κυρίως στη θωρακοοσφυϊκή χώρα (88,2%, Ρ<0,0001). Το κάταγμα που αποτελούσε την αιτία εισόδου στο νοσοκομείο ήταν σφηνοειδές με κύφωση >20% (57,7%) και με εκατοστιαία απώλεια ύψους 44,62% (SD=15,5). Ο μέσος όρος ημερών νοσηλείας ήταν 14,44. Η πλειοψηφία των ασθενών ακολούθησε συντηρητική θεραπεία, με ικανοποιητική κινητοποίηση σε 3 εβδομάδες (Ρ<0,0001), ενώ 6 (8,8%) υποβλήθηκαν σε σπονδυλοπλαστική. Οι 5 από αυτούς είχαν πολύ καλή έκβαση, ενώ ο ένας εμφάνισε επιπλοκές (Ρ<0,0001).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα ακολουθούν τη φυσική εξέλιξη που αναφέρεται στη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία. Η σπονδυλοπλαστική φαίνεται να υπερτερεί σε ποιότητα ζωής, ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, περισσότερη εμπειρία και περαιτέρω επιστημονικές μελέτες για την τεκμηρίωσή της. Η συμβολή της Νοσηλευτικής στην πρόληψη, θεραπεία και ολιστική ποιοτική αποκατάσταση των ασθενών είναι πολύ σημαντική.