ΣΚΟΠΟΣ Ο προσδιορισμός των απόψεων των ασθενών για την παρεχόμενη σε μονάδα εντατικής θεραπεία (ΜΕΘ) φροντίδα από την οπτική γωνία των αναπνευστικών ασθενών που νοσηλεύονται εκεί και η σύγκρισή τους με τις απόψεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των ΜΕΘ.
ΥΛΙΚΟ–ΜΕΘΟΔΟΣ Αξιολογήθηκαν οι απαντήσεις 62 ασθενών ΜΕΘ που έπασχαν από αναπνευστική ανεπάρκεια και 49 ατόμων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού Αθηνών και επαρχίας σε ερωτηματολόγιο προσδιορισμού των απόψεών τους για το είδος και την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στις ΜΕΘ. Για την επεξεργασία των ποιοτικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS 11 για Windows και, πιο συγκεκριμένα, η στατιστική μέθοδος x² (Chi-square tests).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Με πιθανότητα 100%, η στατιστική ανάλυση ανέδειξε την ύπαρξη στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ των απόψεων αναπνευστικών ασθενών και επαγγελματιών υγείας σε όλα τα ζητήματα που τους τέθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, επαγγελματίες υγείας και αναπνευστικοί ασθενείς βρέθηκε ότι έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στα σημαντικότερα συστατικά της φροντίδας που παρέχεται σε μια ΜΕΘ (x²=76,53, df=13), στα θετικότερα (x²=79,04, df=13) και στα αρνητικότερα (x²=79,38, df=20) στοιχεία αυτής, στο είδος της πληροφόρησης που θα έπρεπε να παρέχεται σε μια ΜΕΘ (x²=24,85, df=6), καθώς και στους τομείς λειτουργίας των ΜΕΘ όπου απαιτείται περαιτέρω βελτίωση (x²=92,39, df=19).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Μια συνεχής και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του αναπνευστικού ασθενούς και του προσωπικού που τον φροντίζει πρέπει να εγκαθιδρυθεί ως απαραίτητο συστατικό στην τόσο σύνθετη διαδικασία παροχής φροντίδας στις ΜΕΘ, προκειμένου τελικά ο ασθενής να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματός του.