Η νέα αναδυόμενη διατροφική διαταραχή εμμονοληπτικής προσήλωσης του ατόμου
στη λήψη αποκλειστικά υγιεινών, αγνών και καθαρών τροφών για βελτίωση της
υγείας του είναι η «Ορθορεξία» ή “Orthorexia Nervosa” Η παρούσα εργασία σκοπό είχε την καταγραφή και αξιολόγηση διατροφικών συνηθειών και παραμέτρων αυτοαντίληψης σε νέο ενήλικο πληθυσμό για την ανάδειξη ενός πρότυπου ερωτηματολογίου ανίχνευσης της ορθορεξικής συμπεριφοράς Η εγκυρότητα και αξιοπιστία του ερωτηματολόγιου για τις ανάγκες της έρευνας περιορίστηκε σε δύο
παράγοντες με 7 ερωτήσεις (ORTO 7) με συντελεστή Cronbach’s α=0,637 . Το μέτρο καταλληλότητας του δείγματος Kaiser-Meyer-Olkin (KMO =0,665) αναδείχθηκε επαρκές για το βαθμό κοινής διασποράς μεταξύ των υπό εξέταση μεταβλητών. Η μελέτη ήταν συγχρονική και δειγματοληπτική σε 155 άτομα φοιτητές και υπαλλήλους γραφείου άνδρες κα γυναίκες ηλικίας 26,4± 9,12 έτη από την Αττική. Αναφορικά με τα ευρήματα της μελέτης, ορθές διατροφικές επιλογές με βάση την υγιεινή διατροφή διατυπώνονται κατά μέσο όρο στο 35,2% των απαντημένων ερωτήσεων. Ορθή διατροφική επιλογή διαπιστώνεται στο 64,51% των απαντημένων ερωτήσεων των ατόμων με υψηλό σκορ ορθορεξικής συμπεριφοράς vs 28,03% της ορθής διατροφικής επιλογής εκείνων με χαμηλό σκορ ορθορεξικής συμπεριφοράς (t=-8, 2, df=151, p<0,001). Παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση της ορθορεξικής συμπεριφοράς με την ικανοποίηση της σωματική διάπλασης, την κατανάλωση φρούτων και τη συχνότητα λήψης πρωινού γεύματος. Η επίδραση του φύλου στην
εμφάνιση ορθορεξικής συμπεριφοράς είναι καθοριστική [F(1,150)=7,08, p=0,009, η2=0,05], με τις υψηλότερα μέσες τιμές σκορ ORTO 7 να καταγράφονται σε γυναίκες ηλικίας>27 ετών. Ο επιπολασμός της ορθορεξίας στην παρούσα έρευνα είναι 20% και αφορά κυρίως γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Συμπερασματικά, το ORTO 7 αποτελεί μια προσπάθεια έγκυρης καταγραφής του κινδύνου εκδήλωσης Ορθορεξίας και αποτελεί εργαλείο ανίχνευσής της.
The new emerging eating disorder, which implies an obsessive fixation on merely
healthy, righteous and pure food for the improvement of health, is “Orthorexia” or
“Orthorexia Nervosa”. The present study aimed to record and to assess nutritional
habits and factors of self-perception in a sample of adult population, in order to
develop a standard questionnaire for the detection of orthorexic behavior. The validity and reliability of the questionnaire, for the needs of this research, was limited to two factors with 7 questions (ORTO 7) with Cronbach’s alpha=0.637. The Kaiser-MeyerOlkin (KMO =0. 665) measure of sampling adequacy was found to be appropriate for the degree of common variance among the examined variables. The study was crosssectional
using a random sample from Attica, consisting of 155 students and office
employees, male and female, aged 26,4± 9,12 years old. In respect to the findings of this study, correct nutritional choice, on the basis of healthy nutrition, are found by
average in 32.5% of the answered questions. Correct nutritional choice is found in 64.51% of the answers given by individuals with high score of orthorexic behavior vs the correct nutritional choice with low score of orthorexic behavior which is 28.03% (t=-8, 2, df=151, p<0,001). Positive association between orthorexic behavior and satisfaction from body image, consumption of fruits and the frequency of eating breakfast was observed. The impact of gender in the occurrence of orthorexic behavior is determinative [F(1,150)=7,08, p=0,009, η2
= 0,05], with higher mean values of ORTO 7 score appearing among female aged less >27 years old. The prevalence of orthorexia in the current sample is 20% and is observed mainly among
female of a high educational status. In conclusion, ORTO 7 constitutes an effort for a valid record of the risk for developing Orthorexia and a method for detecting it.