dc.contributor.author | Ανυσιάδου, Σοφία | el |
dc.date.accessioned | 2015-02-10T18:32:11Z | |
dc.date.issued | 2015-02-10 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11400/5983 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | animal byproducts | |
dc.subject | Meat | |
dc.subject | Bovine spongiform encephalopathy | |
dc.subject | Pathogens | |
dc.subject | Meat workshops | |
dc.subject | Raw materials | |
dc.subject | slaughterhouses | |
dc.subject | Ζωικά υποπροϊόντα | |
dc.subject | Κρέας | |
dc.subject | Zoonoses | |
dc.subject | Ζωονόσοι | |
dc.subject | Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών | |
dc.subject | Παθογόνοι μικροοργανισμο | |
dc.subject | Πρώτες ύλες | |
dc.subject | Σφαγεία | |
dc.title | Η διαχείριση των υποπροϊόντων κρέατος σε κρεοπωλεία και εργαστήρια κρέατος | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Public health | |
heal.classification | Butcher shops | |
heal.classification | Δημόσια υγεία | |
heal.classification | Σφαγή και σφαγεία | |
heal.classificationURI | http://lod.nal.usda.gov/28292 | |
heal.classificationURI | http://lod.nal.usda.gov/20602 | |
heal.classificationURI | **N/A**-Δημόσια υγεία | |
heal.classificationURI | **N/A**-Σφαγή και σφαγεία | |
heal.keywordURI | http://lod.nal.usda.gov/42 | |
heal.keywordURI | http://zbw.eu/stw/descriptor/14122-2 | |
heal.keywordURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh91004265 | |
heal.keywordURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00006928 | |
heal.keywordURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85111583 | |
heal.keywordURI | http://lod.nal.usda.gov/1587 | |
heal.keywordURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85150001 | |
heal.dateAvailable | 10000-01-01 | |
heal.language | el | |
heal.language | en | |
heal.access | campus | |
heal.recordProvider | Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας (Δημόσιας Υγιεινής) | el |
heal.recordProvider | Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας | el |
heal.publicationDate | 2012-01-31 | |
heal.bibliographicCitation | Ανυσιάδου, Σ. (2012) Η διαχείριση των υποπροϊόντων κρέατος σε κρεοπωλεία και εργαστήρια κρέατος. Πτυχιακή. Αθήνα: Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας | el |
heal.abstract | Τα ζωικά υποπροϊόντα είναι βιοδιασπώμενα απόβλητα και περιλαμβάνουν ολόκληρα πτώματα ή μέρη ζώων ή συγκεκριμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα υπολείμματα τροφίμων (από εστιατόρια, μονάδες τροφοδοσίας, μαγειρεία, σφαγεία και των μαγειρείων νοικοκυριού). Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση του τρόπου διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων σε εργαστήρια κρέατος και κρεοπωλεία, αλλά και η εκτίμηση των γνώσεων των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την ανεξέλεγκτη διάθεση τους σε κάδους απορριμμάτων . Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 40 επιχειρήσεις που διαχειρίζονται κρέας (20 εργαστήρια κρέατος και 20 κρεοπωλεία). Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από προσωπικές συνεντεύξεις με τους υπευθύνους της κάθε επιχείρησης. Από τις απαντήσεις που λάβαμε βγήκαν τα παρακάτω αποτελέσματα. Όλα τα εργαστήρια κρέατος που έχουν υποπροϊόντα έχουν σύμβαση με κάποια εταιρία επεξεργασίας Ζωικών υποπροϊόντων. Σε περίπτωση που εντοπίζεται κάποιο ακατάλληλο υλικό, οδηγείται εκεί διότι είναι απαίτηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, στις πρώτες ύλες των εργαστηρίων δεν εντοπίστηκαν υλικά ειδικού κινδύνου, αυτό σημαίνει πως απομακρύνονται στα σφαγεία. Τα ακατάλληλα κρέατα των κρεοπωλείων, αν εντοπιστούν, πετιούνται υπό την επίβλεψη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Κατάλληλα υλικά που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (π.χ. κόκκαλα) ή αλλοιωμένα κρέατα, που δεν εντοπίζουν οι κτηνίατροι διατίθενται είναι ανάλογα με τη διακριτική ευχέρεια των κρεοπωλών. Συγκεκριμένα, μόνο το 35% αυτών συνεργάζεται με κάποια μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, διαπιστώθηκαν εμφανείς διαφορές ανάμεσα στα οργανωμένα εργαστήρια κρέατος, τα κρεοπωλεία χωρίς παρακείμενο και τα κρεοπωλεία με παρακείμενο, οι οποίες εντοπίσθηκαν κυρίως στη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων τους, αλλά και στις υποδομές και την οργάνωση τους. Τέλος, φάνηκε καθαρά η ανάγκη ανεύρεσης και άλλων τρόπων διάθεσης των ΖΥΠ κατηγορίας Γ, όπως η χρήση τους για τροφή σκύλων σε οργανωμένα κυνοτροφεία πράγμα που επιτρέπεται από τον ΚΑΝ. 1069/2009/ΕΚ, αλλά δεν εφαρμόζεται στη πράξη. | el |
heal.abstract | Animal by-products are biodegradable wastes consisting of animal carcases, parts of animal carcases, products of animal origin which are not intended for human consumption, includes catering waste (all waste food from restaurants, catering facilities, central kitchens, slaughterhouses and household kitchens). The aim of the present study was to examine the management of meat by-products, in butcher shops and meat workshops. We also studied the extent of the knowlege of people who work in these companies about the risk associated with uncontrolled disposal of by-products in garbage bins. The survey was conducted in 40 businesses which handle meat products (20 butcher shops and 20 meat workshops). The data were collected through personal interviews with the managers of each company. Examining the survey’s responses we came up with the following results. All the meat workshops were associated with a processing company. In case an inappropriate material is detected, is given to a processing company, because it is a requirement of the Veterinary Service. In addition, in raw materials of the meat workshops, no specific risk materials were detected. That means that they are being removed in slaughterhouses. In case an inappropriate meat is detected in a bucher shop, is given away, under the supervision of the Veterinary Service. Suitable materials not intended for human consumption, (bones) or spoiled meat, not detected by the Veterinarians, is being disposed at the discretion of the bucherman. According to these figures, there were obvious differences between organized meat workshops and neighborhood bucher shops, which were detected in both infrastructure and treatment of their meat by-products. Finally, it was very clear the necessity for alternative uses of animal by-product, especially of category C, i.e. as food for dogs in cannels, something which is permitted by the 1069/2009, but it is not employed. | en |
heal.advisorName | Κοντός, Βασίλειος | el |
heal.advisorName | Ευµορφόπουλος, Ευάγγελος | el |
heal.committeeMemberName | Κουτής, Χαρίλαος | el |
heal.academicPublisher | Τομέας Υγιεινής & Επιδημιολογίας | el |
heal.academicPublisher | Τομέας Κτηνιατρικής | el |
heal.academicPublisherID | teiath | |
heal.numberOfPages | 69 σελ. | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: