dc.contributor.author | Υφαντή, Ελένη | el |
dc.date.accessioned | 2015-02-10T18:52:17Z | |
dc.date.issued | 2015-02-10 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11400/5986 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Nutritional habits | |
dc.subject | School nursing | |
dc.subject | Διατροφικές συνήθειες | |
dc.subject | Σχολή νοσηλευτικής | |
dc.title | Διατροφικές γνώσεις και συνήθειες των φοιτητών του Τμήματος νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι Λαμίας | el |
heal.type | masterThesis | |
heal.classification | Medicine | |
heal.classification | Nutrition | |
heal.classification | Ιατρική | |
heal.classification | Διατροφή | |
heal.classificationURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00006614 | |
heal.classificationURI | **N/A**-Nutrition | |
heal.classificationURI | **N/A**-Ιατρική | |
heal.classificationURI | **N/A**-Διατροφή | |
heal.keywordURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85118371 | |
heal.dateAvailable | 10000-01-01 | |
heal.language | el | |
heal.language | en | |
heal.access | forever | |
heal.recordProvider | Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας.Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας.Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής. Τομέας Υγιεινής – Επιδημιολογίας | el |
heal.recordProvider | Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας | el |
heal.publicationDate | 2006 | |
heal.bibliographicCitation | Υφαντή,Ε. (2006). Διατροφικές γνώσεις και συνήθειες των φοιτητών του τμήματος νοσηλευτικής τους Τ.Ε.Ι. Λαμίας. Μεταπτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. | el |
heal.abstract | Περίληψη:Σκοπός : Η διερεύνηση των διατροφικών γνώσεων και συνηθειών των φοιτητών του τμήματος Νοσηλευτικής της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Λαμίας. Υλικό – Μέθοδος : Το υλικό της έρευνας αποτέλεσαν (n=506) οι φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Λαμίας (78,3% [396] Κορίτσια, 21,7% [110] Αγόρια) όλων των εξαμήνων οι οποίοι συμπλήρωσαν ανώνυμο ερωτηματολόγιο. Αποτελέσματα : Ο Μέσος Όρος ηλικίας, βάρους και ύψους είναι 20 έτη, 54,5 kg και 1,74 cm αντίστοιχα. Η πλειοψηφία του δείγματος προέρχεται από Αστικό Κέντρο 38,3% (194). Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο γονέων, το μεγαλύτερο ποσοστό 53,2% (269) βρέθηκε να είναι απόφοιτοι Γυμνασίου-Λυκείου. Από μία γενική εκτίμηση των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι υπάρχει ικανοποιητικό επίπεδο γνώσεων του δείγματος, με προοδευτική αύξηση ανά εξάμηνο, υπολείπεται όμως εκείνης που πραγματικά πρέπει να κατέχουν οι φοιτητές της Νοσηλευτικής. Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι οι φοιτητές προτιμούν το σπιτικό φαγητό σε ποσοστό 59,1% (299), τα ψητά φαγητά 68,8% (348), πρωινό 33,8% (171), ελαιόλαδο 77,9% (394), γαλακτοκομικά προϊόντα 70,8% (358), κρέας 94,9% (480) (με υπεροχή του χοιρινού 38,1% [193]), ψαριού 84,2% (426), φρούτων 28,9% (146), λαχανικά 61,5% (311), γλυκά 54,9% (278), σνακς 22,1% (112). Αλκοολούχα ποτά 31,6% (160). Κατά σειρά συχνότητας κρασί, μπύρα, βότκα, ουίσκι, ούζο-τσίπουρο. Αναφορικά με την σωματική άσκηση ποσοστό 66% (260) των γυναικών γυμνάζεται, ενώ αντίστοιχα ποσοστό 76% (84) οι άνδρες. Το ποσοστό του δείγματος που τηρεί την νηστεία του Πάσχα βρέθηκε να είναι 47% (190) γυναίκες και 42% (45) άνδρες. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι νηστείες Χριστουγέννων, Δεκαπενταύγουστου, Τετάρτης-Παρασκευής. Σταθερό εύρημα αποτελεί η θετική συσχέτιση του χώρου σίτισης, κατανάλωσης κρέατος, ψαριών, αλκοολούχων ποτών, σωματικής άσκησης, τήρηση Νηστειών, σε συνάρτηση με το φύλο (P<0,05). Επίσης, θετικά συσχετίζεται η γνώση της Μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας, η σωματική άσκηση και η τήρηση νηστειών με τον τόπο καταγωγής (P<0,05). Το μορφωτικό επίπεδο γονέων συσχετίζεται θετικά με το χώρο σίτισης, την κατανάλωση πρωινού, το είδος κρέατος, και την τήρηση νηστειών (P<0,05). Συμπέρασμα : Συνίσταται η ένταξη μαθήματος διατροφής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς και η ανάπτυξη δικτύων για την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και Δημόσιας Υγείας υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση επιστημονικά καταρτισμένων Επαγγελματιών Υγείας. | el |
heal.abstract | Abstract:Objective : Examination of nutritional knowledge and habits of students of Nursing Department of SEYP at TEI of Lamia. Sample and Method : Subject matter was constituted (n=506) by students of the Nursing Department of Technological Institute of Lamia (78,3% [396] Girls, 21,7% [110] Boys) of all semesters, who completed an anonymous questionnaire. Results : Mean age, weight and height were ranged from 20 years old, 54,5 kg and 1,74 cm, respectively. Sample’s majority comes from a Civil Centre 38,3% (194). Regarding the educational level of parents, a greater percentage of 53,2% (269) was found to be graduates of High School-Lyceum. A general evaluation of results shows that there is a satisfactory level of knowledge at the sample with a progressive upgrade per semester; however, it falls short by that which nursing students should be acquainted of. It derived from this study’s results that students prefer home food at a percentage of 59,1% (299), grilled foods at 68,8% (348), breakfast at 33,8% (171), olive oil at 77,9% (394), dairy products at 70,8% (358), meat at 94,9% (480) (with a prepotency of pork meat of 38,1% [193]), fish at 84,2% (426), fruits at 28,9% (146), vegetables at 61,5% (311), sweets at 54,9% (278), snacks at 22,1% (112). Alcoholic drinks at 31,6% (160). At a frequency order, wine, beer, vodka, whisky, ouzo-raki. According to physical exercise, it was found that a 66% (260) of women exercise themselves, while accordingly a percentage of 76% (84) of men was found. From the sample, a percentage of 47% (190) of women and 42% (45) of men was found to keep the Easter fasting. Successively, lesser percentages were found regarding fasting of Christmas, of 15th of August, of Wednesday-Friday. A constant finding is the positive correlation of place of feeding, consumption of meat, of fish, of alcoholic drinks, physical exercise, keeping fastings in connection with gender (P<0,05). Also knowledge of Mediterranean nutritional pyramid, physical exercise and keeping fastings correlate positively with place of origin (P<0,05). Parents’ educational level is positively correlated with the feeding place, consumption of breakfast, type of meat and keeping fastings (P<0,05). Conclusions : It is recommended that a lesson about nutrition is included to all educational stages, as well as development of nets for the education on nutritional issues and issues relative to Public Health, under the supervision and guidance of Health Professionals with scientific training. | en |
heal.advisorName | Κουτής, Χαρίλαος | el |
heal.committeeMemberName | [χ.ό.] | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας.Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής. Τομέας Υγιεινής – Επιδημιολογίας | el |
heal.academicPublisherID | teiath | |
heal.numberOfPages | 146 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: