Τίτλος: Εκτίμηση παραγόντων υγείας σε εργαζόμενους αθλητικούς δημοσιογράφους, διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα και κάπνισμα.
Υπόβαθρο: Στα πλαίσια της συνεχούς αύξησης του επιπολασμού των χρόνιων νοσημάτων, η επιστημονική κοινότητα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την βελτίωση του επιπέδου υγείας των ατόμων. Τα χρόνια νοσήματα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις διατροφικές συνήθειες, την φυσική δραστηριότητα και το κάπνισμα. Το είδος της εργασίας αποτελεί έναν κοινωνικοοικονομικό παράγοντα, που επηρεάζει τόσο τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, όσο και την φυσική δραστηριότητα αλλά και την χρήση προϊόντων καπνού.
Σκοπός: Η εκτίμηση των διατροφικών συνηθειών, της άσκησης και της χρήσης προϊόντων καπνού σε εργαζόμενους αθλητικούς συντάκτες.
Μέθοδος: Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 51 εργαζόμενοι αθλητικοί δημοσιογράφοι. Για την συλλογή των στοιχείων έγινε χρήση αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με την χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 55,1% των αθλητικών συντακτών έχουν φυσιολογικό βάρος (18,5<ΔΜΣ≤24,9) και το 40,8% είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (ΔΜΣ>25). Το 50% αυτών εργάζεται 9 έως 10 ώρες, το 52% αυτών εργάζεται και εκτός έδρας, το 82% εργάζεται και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το 79,6% του δείγματος δήλωσε πως η διατροφή του άλλαξε από τότε που άρχισε να εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης. Το 59,6% των αθλητικών συντακτών καταναλώνει 3-4 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας, το 44% καταναλώνει καθημερινά ελαιόλαδο, το 60,8% καταναλώνει καθημερινά ζάχαρη, το
ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – Π.Μ.Σ. ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
6
41,2% καταναλώνει λαχανικά 3-4 φορές την εβδομάδα, το 28% καταναλώνει φρούτα 3-4 φορές την εβδομάδα, το 56,9% καταναλώνει όσπρια 1-3 φορές το μήνα, το 70% καταναλώνει ψάρι 1-3 φορές το μήνα, το 40% καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά 3-4 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, ο μέσος αριθμός γευμάτων των αθλητικών συντακτών είναι 2 για τους άρρενες και 3 για τις θήλεις. Τέλος, το 50% του υπό μελέτη πληθυσμού καπνίζει ενώ το 72% αυτού ασκείται.Συμπέρασμα: Ο υπό μελέτη πληθυσμός ακολουθεί το δυτικό διατροφικό πρότυπο
και καπνίζει στο μεγαλύτερό του ποσοστό, παρόλο που ασκείται. Φαίνεται λοιπόν, πως οι συνθήκες εργασίας επηρεάζουν τον τρόπο διατροφής των αθλητικών συντακτών. Βάση των παραπάνω, κρίνουμε αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού καθότι φαίνεται πως ο εργασιακός τους χώρος έχει συμβάλει στο να έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης νοσημάτων που σχετίζονται με τις κακές διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα.
Title: Evaluation of risk factors in a working population of sports editors, nutritional habits, exercise and smoking.
Background: Taking in mind the continuous increase of non-communicable diseases, the scientific community is trying hard to improve the health status of individuals. Non communicable diseases are significantly associated with the nutritional habits, the exercise and the use of tobacco products. The type of job is a socioeconomic factor that affects not only a person’s nutritional habits, but also his physical activity level and use of tobacco products.
Aim: The purpose of this study is the evaluation of the nutritional habits, exercise and the use of tobacco amongst sports editors.
Method: The sample of this study was 51 working sports editors. For the collection of this information, a self-filling questionnaire was used via email. The statistical analysis of data was carried out with the help of program “SPSS 13.0” (for Windows).
Results: According to the results, 55,1% of these sports editors have a normal weight ratio (18,5<BMI<24,9), 40,8 % are either overweight or obese (BMI<25). Moreover, 50% of them work between 9 and 10 hours daily, 52% work away from base, 82% work after hours (during the night). As far as nutrition is concerned, 79,6% of the test group stated that their nutritional habits have changed since they started working as sports editors, 59,6%of these sports editors consume red meat 3 to 4 times weekly, 44% consume olive oil daily, 60% consume sugar daily, 41,2% consume vegetables 3-4 times a week, 28% consume fruit 3-4 times a week, 56,9% consume legumes 1-3 times per month, 70% consume fish 1-3 times monthly, 40%consume alcohol 3-4 times a week. Furthermore, the average number of meals per day, for sports editors is 2 meals for males and 3 meals for females (daily). Finally, 50% of the group smoke and 72% of the group exercise.
Conclusion: In conclusion, it seems that working conditions influence the dietary habits of the sports editors. Therefore, sports editors should be offered more multifaceted information about potential health risks, as well as motivational support to improve their lifestyle.