Παραδοσιακά, η ηλικία άνω των 60 ετών χαρακτηρίζεται ως η αρχή για την τρίτη ηλικία. Ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να συνεχίζει με ταχύτατους
ρυθμούς.
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η προσέγγιση των ατόμων της τρίτης ηλικίας του Δήμου Αχαρνών, ώστε να διερευνηθούν οι διατροφικές τους συνήθειες η οποίες ενδέχεται να επιβαρύνουν την υγεία τους, καθώς επίσης και η περιγραφή των φυσιολογικών μεταβολών, αλλά και η επίδραση των μεταβολών αυτών στην διατροφική τους συμπεριφορά.
Πρόκειται για μια συγχρονική μελέτη όπου η συλλογή του υλικού της έγινε με τη χρήση ειδικού ερωτηματολογίου. Περιείχε ερωτήσεις βασισμένες στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας. Η δομή του έχει γίνει από τον Τομέα Διατροφής και Χρόνιων Νοσημάτων, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες ερευνητικές μελέτες σύμφωνα με την ίδια σειρά και δομή. Συλλέχθηκαν πληροφορίες για τα δημογραφικά στοιχεία των ηλικιωμένων, τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατάσταση της υγείας τους.
Το ερωτηματολόγιο ήταν ανώνυμο. Συμμετείχαν 100 ηλικιωμένα άτομα, κάτοικοι του Δήμου Αχαρνών Αττικής. Η διαδικασία συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων, πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της συνέντευξης. Η στατιστική ανάλυσή της μελέτης, εφαρμόστηκε με τη βοήθεια του στατιστικού πακέτου για κοινωνικές επιστήμες, έκδοση 12.0, SPSS Inc., Chicago,IL. και η αποτύπωση των αποτελεσμάτων έγινε μέσω γραφημάτων και πινάκων.
Τα συμπεράσματα της μελέτη, ήταν ότι οι ηλικιωμένοι βασανίζονται έντονα από την μοναξιά και τα άλλα ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και η άνοια και αυτά επιβαρύνουν τα προβλήματα υγείας, που εμφανίζουν φυσιολογικά οι ηλικιωμένοι, με την πάροδο της ηλικίας. Το ενθαρρυντικό εύρημα της μελέτης μας, ήταν ότι σε ποσοστά άνω του 85% στα γεύματά τους
οι ηλικιωμένοι κατανάλωναν συχνά τρόφιμα όπως η ελιά, η φέτα, και η ντομάτα και κατά 70% το ελαιόλαδο. Δηλαδή αντιπροσωπευτικές τροφές της Μεσογειακής Διατροφής.
Traditionally, the age of 60 years old and above is considered to be the beginning of the third age. People’s population above 60 years old has significantly increased during the last years and it seems to be continued in rapid rhythms.
The aim of this research is to approach the elderly people of Acharnon municipality, so as to investigate their nutritional habits which could aggravate their health, moreover, the description of their normal changes and the influence of those changes into their nutrition.
This is a cross-sectional study that the collection of the material was carried out using a specific questionnaire. It included questions based on the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Its structure has been prepared by the field of nutrition and chronic diseases of the National Public Health School and it has been reused in researches with the same sequence and structure. Information was gathered about the demographic statistics of the elderly, their nutritional habits and their general health condition.
The questionnaire was anonymous. One hundred elderly people participated, residents of Acharnon municipality, Athens. The process of completing the questionnaires was carried out using the interview-method. The statistical analysis of the research, carried out through the statistical packet for social sciences, edition 12.0, SPSS Inc., Chicago,IL. and the presentation of the results in graphs and tables.
The results of this research showed that the elderly suffer from loneliness and other psychological problems such as depression and dementia which aggravate the health problems they already have as time passes. The most encouraging result of our research showed that the elderly often consumed olives, white cheese (feta) and tomatoes that reached the percentage of 85% and olive oil 70% which are representative food of the Mediterranean Diet.