Προκειμένου να διερευνηθούν και να καταγραφούν οι συσχετίσεις μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών και περιγραφικών χαρακτηριστικών, με τις συμπεριφορές κινδύνου, που μπορούν να οδηγήσουν στην υιοθέτηση ‘’ανθυγιεινών’’ συνηθειών για την υγεία των φοιτητών, χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο από το CDC. Το ερωτηματολόγιο μετά από γραπτή άδεια του CDC σταθμίστηκε στην Ελλάδα σε προηγούμενη έρευνα.
Συνολικά 358 φοιτητές από την Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και πιο συγκεκριμένα από το τμήμα Δημόσιας Υγιεινής, έλαβαν μέρος στην έρευνα. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 55 ερωτήσεις που αναφέρονται σε επτά θεματικές ενότητες.
Στόχος της έρευνας αυτής, είναι να συμβάλλει στην έρευνα για τον αποτελεσματικότερο προγραμματισμό και την ανάπτυξη στρατηγικών και παρεμβάσεων αγωγής και προαγωγής υγείας στην φοιτητική κοινότητα, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτυχία. Οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν από 4-9 ερωτήσεις η καθεμιά και αφορούν: (1) Προσωπική ασφάλεια στο δρόμο. Οι άνδρες σε ποσοστό 10% περισσότερο από τις γυναίκες φορούσαν κράνος, όταν οδηγούσαν μηχανάκι, ενώ διαπιστώθηκαν και στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ μεταβλητών και περιγραφικών χαρακτηριστικών των φοιτητών. (2) Ψυχική υγεία. Το 2,4% των γυναικών και το 9,9% των ανδρών επιχείρησε να αυτοκτονήσει κάποια φορά. (3) Κάπνισμα. Η πλειοψηφία των φοιτητών ξεκίνησε το κάπνισμα στην εφηβεία, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό 40% βρέθηκε ότι καπνίζει καθημερινά (4) Αλκοόλ. Η ηλικία της πρώτης επαφής των φοιτητών με το αλκοόλ βρέθηκε ότι ήταν το 15ο-16ο έτος της ηλικίας τους, ποσοστό 36%. Ένα μικρός αριθμός των φοιτητών 2% καταναλώνει αλκοόλ σε καθημερινή βάση, ενώ ένας αξιοσημείωτο ποσοστό 5,9%, απάντησε ότι πίνει πάνω από τέσσερα ποτά μερικές ημέρες τον τελευταίο μήνα. (5) Σεξουαλική συμπεριφορά. Η ηλικία που οι φοιτητές για πρώτη φορά είχαν σεξουαλική επαφή ήταν 16-17 ετών, σε ποσοστό 24%. Επίσης, βρέθηκε μια αυξημένη συχνότητα στην εναλλαγή ερωτικών συντρόφων εκ μέρους των φοιτητών, ενώ, η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος αντισύλληψης είναι το ανδρικό προφυλακτικό, σε ποσοστό 52%. Ένα σημαντικό ποσοστό 14,6% δήλωσε ότι δε χρησιμοποίησε κάποια μέθοδο αντισύλληψης κατά την τελευταία επαφή. Τα άτομα που έμεναν μόνο τους χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό σε μεγαλύτερο ποσοστό. (6) Σωματικό βάρος και (7) Σωματική άσκηση. Το 41,1% των φοιτητών, απάντησε ότι δεν ασκήθηκε καμία ημέρα την τελευταία εβδομάδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνονται και από άλλες έρευνες που έχουν διεξαχθεί τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η εφαρμογή και ο σχεδιασμός ενός εθνικού προγράμματος επιτήρησης συμπεριφορών υγείας των φοιτητών , σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω του οποίου θα γίνεται εκτίμηση συμπεριφορών κινδύνου σε θέματα υγείας των φοιτητών, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων στρατηγικών και παρεμβάσεων αγωγής και προαγωγής υγείας στην φοιτητική κοινότητα.