Σκοπός: Ο εντοπισμός του αριθμού των ηλικιωμένων που επισκέπτονται τα Κέντρα Ανοικτής Περίθαλψης Ηλικιωμένων της Νέας Φιλαδέλφειας και βρίσκονται σε κίνδυνο υποσιτισμού και η αποτύπωση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, η διερεύνηση πιθανών συσχετίσεων μεταξύ του Δείκτη Θρέψης (Δ.Θ.) και κοινωνικοοικονομικών μεταβλητών και δεικτών υγείας, και η αξιολόγηση της ανίχνευσης του κινδύνου υποσιτισμού στη κοινότητα ως διαδικασίας.
Σπουδαιότητα ερευνητικού προγράμματος: Η ανίχνευση του κινδύνου υποσιτισμού στους ηλικιωμένους, αποσκοπεί στην εκτίμηση των αναγκών των ατόμων αυτών και στηn προαγωγή της υγείας τους στηn κοινότητα.
Μεθοδολογία: Για την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο Mini Nutritional Assessment, τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου ανήκουν στο Nestle Nutrition Institute. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν με προσωπική συνέντευξη για το σύνολο των ηλικιωμένων. Για τη συμπλήρωση του βάρους και του ύψους χρησιμοποιήθηκε ζυγαριά και αναστημόμετρο, ενώ η περιφέρεια γαστροκνημίας και μέσου βραχίονα μετρήθηκε με μεζούρα. Η έρευνα διήρκησε από τις 7/9/2009 έως τις 15/10/2009, με καθημερινή επίσκεψη στα Κ.Α.Π.Η. τις πρωινές ώρες (2 ώρες/ημέρα).
Πληθυσμός-Δείγμα μελέτης: Εκατόν πενήντα τέσσερα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω (76 άνδρες, 79 γυναίκες), που επισκέπτονταν τα 3 Κέντρα Ανοικτής Περίθαλψης Ηλικιωμένων της Νέας Φιλαδέλφειας. Η επιλογή των ατόμων έγινε με τη μέθοδο του διαθέσιμου δείγματος.
Στατιστική Ανάλυση: Η στατιστική ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα SPSS 18 και για την αξιολόγηση των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν περιγραφικές στατιστικές (descriptive statistics) και το τεστ ανεξαρτησίας Χ2 (Chi square).
Αποτελέσματα: Στο σύνολο των 154 ατόμων, τα 35 άτομα βρίσκονταν σε κίνδυνο υποσιτισμού (το 22,7%), ενώ κανένα άτομο δεν ήταν υποσιτισμένο. Ο Δείκτης Θρέψης (Δ.Θ.) δεν συσχετίστηκε με τις μεταβλητές: φύλο, οικογενειακή κατάσταση, συγκατοίκηση, διαβήτης, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, οστεοπόρωση, παρουσία ασθένειας, δυσκοιλιότητα, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και φυσική δραστηριότητα. Οι μοναδικές μεταβλητές με τις οποίες συσχετίστηκε ο Δείκτης Θρέψης ήταν, η ιδιοκατοίκηση (Χ2 =0,010<0,05), η οικονομική κατάσταση (Χ2 =0,000<0,05), οι ώρες περπατήματος (Χ2 = 0,022<0,05), η ποσότητα των τσιγάρων που κάπνιζε το ηλικιωμένο άτομο καθημερινά (Χ2 = 0,003<0,05) και η ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωνε το ηλικιωμένο άτομο καθημερινά (Χ2 = 0,004<0,05).
Συμπεράσματα : Το ποσοστό των ατόμων τα οποία βρίσκονταν σε κίνδυνο υποσιτισμού ήταν σχετικά υψηλό, δεδομένου του ότι το δείγμα ήταν μια ομάδα φαινομενικά υγιών ατόμων. Η αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης των ηλικιωμένων στη κοινότητα ακολουθούμενη από τις κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσε να βελτιώσει τη κατάσταση θρέψης τους και να προάγει την υγεία τους στην κοινότητα.
Purpose: This project aimed at the detection of the elderly who visited the Open Health Care Centers of New Philadelphia, and who were at risk of malnutrition. It also aimed at the investigation of possible correlations between the risk of malnutrition and socioeconomic variables and health conditions, and at the evaluation of the procedure of nutritional screening in the community.
Methods: For the assessment of the nutritional status of the elderly the nutritional screening tool “Mini Nutritional Assessment” of Nestle Nutrition Institute was used. The questionnaires were filled in using the personal interview. Weight was measured with a balance-scale and height with an altimeter. The study lasted from 7/9/2009 to 15/10/2009. During this time interval the investigator visited the Open Health Care Centers in New Philadelphia almost every day for two hours.
Study Population-Sample: This project included 154 older adults (75 men, 79 women) over 65 years old, who visited the 3 Open Health Care Centers of New Philadelphia. The group was selected with the method of availability sample.
Statistical analysis: Descriptive statistics (mean, standard deviation, chi square).
Results: 35 older elderly persons out of the 154 of the total sample were at risk of malnutrition (22,7% of the sample), according to the Mini Nutritional Assessment screening tool. Screening score in the Mini Nutritional Assessment questionnaire correlated to the tenancy status (X2 = 0,010<0,05) the economic status (X2 = 0,000<0,05), the walking hours per week (X2 = 0,022<0,05), the number of cigarettes smoked daily (Χ2 = 0,003<0,05) and the amount of alcohol drinking daily (and Χ2 = 0,004<0,05).
Conclusions: Τhe percentage of elderly persons who were at risk of malnutrition was relatively high, because the sample concluded ostensibly healthy elders. The assessment of the nutritional status of the elderly who live in the community, followed by the suitable dietetic interventions, could improve their nutritional status.