Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καρκαζής, Ευστάθιος Π. el
dc.date.accessioned 2015-02-11T19:35:32Z
dc.date.issued 2015-02-11
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/6049
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Αdolescence
dc.subject Risk behaviors
dc.subject Νutrition
dc.subject Βody weight
dc.subject Physical activity
dc.subject Alcohol consumption
dc.subject Ηealth education
dc.subject Εφηβεία
dc.subject Συμπεριφορές κινδύνου
dc.subject Διατροφή
dc.subject Σωματικό βάρος
dc.subject Φυσική δραστηριότητα
dc.subject Κατανάλωση οινοπνεύματος
dc.subject Αγωγή υγείας
dc.title Καταγραφή και εκτίμηση συμπεριφορών έφηβων μαθητών επαγγελματικών λυκείων Τρίπολης σε θέματα σωματικού βάρους, διατροφής, φυσικής δραστηριότητας και κατανάλωσης οινοπνεύματος el
heal.type masterThesis
heal.classification Nutrition
heal.classification Health
heal.classification Διατροφή
heal.classification Υγεία
heal.classificationURI **N/A**-Nutrition
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00006004
heal.classificationURI **N/A**-Διατροφή
heal.classificationURI **N/A**-Υγεία
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/37116
heal.keywordURI http://zbw.eu/stw/descriptor/16666-1
heal.contributorName Κοντός, Βασίλειος el
heal.contributorName Κουτής, Χαρίλαος el
heal.dateAvailable 10000-01-01
heal.language el
heal.language en
heal.access forever
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας.Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας.Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής. el
heal.recordProvider Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας el
heal.publicationDate 2007
heal.bibliographicCitation Καρκαζής, Ε.Π. (2007). Καταγραφή και εκτίμηση συμπεριφορών έφηβων μαθητών επαγγελματικών λυκείων Τρίπολης σε θέματα σωματικού βάρους, διατροφής, φυσικής δραστηριότητας και κατανάλωσης οινοπνεύματος . Μεταπτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. el
heal.abstract Περίληψη:ΣΚΟΠΟΣ: Ο κύριος σκοπός της εργασίας ήταν η καταγραφή και η εκτίμηση των στάσεων και των συμπεριφορών των εφήβων μαθητών των 1ου και 2ου Επαγγελματικών Λυκείων Τρίπολης (ΕΠΑ.Λ.) σε θέματα: σωματικού βάρους, διατροφής, φυσικής δραστηριότητας και κατανάλωσης οινοπνεύματος. ΥΛΙΚΟ / ΜΕΘΟΔΟΣ: Το δείγμα αποτέλεσαν 225 έφηβοι μαθητές (63,5% αγόρια και 36,5% κορίτσια), με μέσο όρο (Μ.Ο.) ηλικίας τα 16,8 έτη. Το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε έχει ως βάση το αντίστοιχο που χρησιμοποιεί το Youth Risk Behavior Surveillance System (Y.R.B.S.S.) του Αμερικάνικου Center for Disease Control (C.D.C.) και αποτελείται από 38 ερωτήσεις. Η συμμετοχή στην έρευνα ήταν ανώνυμη κι εθελοντική και πραγματοποιήθηκε κατόπιν άδειας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στο χώρο του σχολείου από τις 24 Νοεμβρίου έως και την 1 Δεκεμβρίου 2006. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : 1. Σωματικό βάρος: ο μέσος όρος του Δείκτη Μάζας Σώματος (Μ.Ο. Δ.Μ.Σ.) των μαθητών υπολογίσθηκε στα 21,96 kg/m2. Τα αγόρια είχαν μεγαλύτερο Μ.Ο. Δ.Μ.Σ. (22,49 kg/m2) σε σχέση με τα κορίτσια (21,03 kg/m2). Σύμφωνα με τα κριτήρια κατάταξης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) το 21,3% έχει Δ.Μ.Σ. άνω των φυσιολογικών ορίων (27,6% των αγοριών και 12,2% των κοριτσιών). Οι μαθητές με αγροτική περιοχή κατοικίας εμφανίζουν Μ.Ο. Δ.Μ.Σ. μεγαλύτερο κατά 1,5 kg/m2 σε σχέση με αυτούς με αστική περιοχή κατοικίας. 2. Έλεγχος σωματικού βάρους: 3 στους 5 μαθητές (61,8%) θεωρούν το βάρος τους κανονικό, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 24%, θεωρεί το βάρος του πάνω από το κανονικό. Το 40,4% των μαθητών χρησιμοποιεί την άσκηση, το 38,8% εφαρμόζει δίαιτες αδυνατίσματος και σαφώς μικρότερο ποσοστό μαθητών υιοθετεί ανορθόδοξους τρόπους (χρήση φαρμάκων, καθαρτικών κ.τ.λ.) για να ελέγξει το βάρος του. 3. Διατροφικές συνήθειες: το 64,9% των μαθητών καταναλώνουν σπάνια ή καθόλου φρέσκους χυμούς φρούτων κι ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 42,7%, καταναλώνει σπάνια ή καθόλου φρούτα. Η χαμηλή κατανάλωση φρέσκων χυμών και φρούτων συνοδεύεται από εξίσου χαμηλή κατανάλωση χυμών του εμπορίου και λαχανικών («ωμών», καρότων, πατάτας και βραστών λαχανικών). Υψηλά είναι και τα ποσοστά των μαθητών που καταναλώνουν σπάνια ή καθόλου γάλα (42,2%). 4. Φυσική Δραστηριότητα: το 48,1% των μαθητών συμμετέχει σε έντονη σωματική άσκηση λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 59,6% του μαθητικού πληθυσμού συμμετέχει σε ήπια σωματική άσκηση λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. To 54,7% των μαθητών κάνει ασκήσεις για ενδυνάμωση του σώματός του λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, ενώ οι 2 στους 5 δεν παρακολουθούν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και το 62,2% δεν συμμετέχει σε αθλητικές ομάδες. Τέλος περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα παρακολουθεί τηλεόραση το 73,3% των μαθητών. 5. Κατανάλωση αλκοόλ: σχεδόν το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού (94,7%) της έρευνας, αναφέρει πως έχει δοκιμάσει αλκοόλ, με τους μισούς μαθητές να έχουν πιει 40 ή περισσότερες φορές αλκοόλ σε όλη τους τη ζωή. Ο μέσος όρος ηλικίας πρώτης επαφής των μαθητών με το αλκοόλ είναι τα 13,1 έτη, ενώ συστηματικά καταναλώνει αλκοόλ το 39,2% και κατάχρηση (πάνω από 3 φορές τον τελευταίο μήνα) έκανε το 23,8% των μαθητών. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: • Όσον αφορά το σωματικό βάρος, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, αφού σε γενικές γραμμές ο μέσος όρος του Δ.Μ.Σ., τα ποσοστά του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αντίστοιχες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο. • Η άσκηση αποτελεί τον κύριο τρόπο ελέγχου του σωματικού βάρους και έπεται η δίαιτα αδυνατίσματος. • Η πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γάλακτος παρουσιάζεται μειωμένη. • Η φυσική δραστηριότητα των μαθητών βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. • Ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης παρουσιάζεται αυξημένος. • Η κατανάλωση αλκοόλ κινείται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα καθώς παρατηρείται μικρή ηλικία πρώτης επαφής και μεγάλα ποσοστά χρήσης και κατάχρησης αλκοόλ. el
heal.abstract Abstract:PURPOSE: The main purpose of this study was the recording and estimation of adolescent students’ behaviours and attitudes, who attend the 1st and 2nd Occupational Lyceums (EPA.L.) of Tripolis (Greece). The main issues studied included the body weight, the nutrition, the natural activity and the alcohol consumption. MATERIAL / METHOD: The sample was constituted by 225 adolescent students (63,5% boys and 36,5% girls). Their average age was 16,8 years old. The questionnaire that was used in this study was based on the questionnaire that is used by the Youth Risk Behavior Surveillance System (Y.R.B.S.S) of the American Center for Disease Control (C.D.C.), which included 38 questions. Students’ participation in this research was anonymous and voluntary. It took place at the school’s premices after Educational Institutes permission, from November 24th up to December 1st 2006. RESULTS: 1. Body weight: Student’s average Body Mass Index (B.M.I.) was calculated to be 21,96 kg/m2. Boys had higher B.M.I. average (22,49 kg/m2), compared to girls (21,03 kg/m2). According to the W.H.O.’s criteria of classification, B.M.I. of 21,3% students exceeded the normal range (27,6% of boys and 12,2 of girls). Furthermore, the average B.M.I. of students that live in rural regions is higher (1,5 kg/m2), compared with students living in urban areas. 2. Body weight control: 3 out of 5 students (61,8%) believe that their weight is normal. However, a considerable percentage of 24%, considers its weight over the ordinary. 40,4% of students use exercise, 38,8% is on a diet in order to lose weight, and a plainly smaller percentage of students adopts unorthodox methods (consumption of pharmaceutical products, purges etc) in order to control their weight. 3. Dietary habits: 64,9% of students rarely or never consume fresh fruit juices of fruits and a great rate of 42,7% seldom or never eats fruit. The low consumption of fresh juices and fruit is accompanied by an equally low consumption of preserved juices and vegetables (row carrots, potatoes and boiled vegetables). The percentage of students who rarely or never drink milk is also high (42,2%). 4. Physical activity: 48,1% of students participate in intense physical exercise less than once a week, whereas 59,6% of student population participates in light physical exercise less than once a week. 54,7% of students exercise for body endurance less than once a week, while 2 out to 5 students do not attend the course of Physical Education (Gymnastics) and 62,2% do not participate in athletic teams. In addition, 73,3% of students watch television for more than 2 hours per day. 5. Alcohol consumption: Almost the entire school population (94,7%) of this study refers that they have experienced alcohol, whereas half of the students exclaim that they have drunk alcohol 40 times or more in their whole life. Average first use of alcohol is the 13,1 years, while 39,2% of the school population consume alcohol systematically and 23,8% of students have consumed excessive amounts of alcohol (at least 3 times during the last month). CONCLUSIONS: • The results of this study are partly encouraging with regard to body weight, since the average B.M.I. and the rates of overweight and obesity account less compared with other similar studies organised in Greece. • The exercise constitutes the main way of control of body weight and follows the diet of slimming. • Intake of fruit, vegetables and milk is low in our population. • Students’ physical activity is low. • Time that students dedicate to watching television is high. • Consumption of alcohol is high. In addition it is observed young age of first use and high levels of alcohol use and abuse. en
heal.advisorName Βασιλάκου, Τόνια el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας.Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.numberOfPages 123
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ...
    Μέγεθος: 2.242Mb
    Μορφότυπο: Microsoft Word

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες