Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να πραγματοποιηθεί συγκριτική μελέτη των διατροφικών συνηθειών μεταξύ νοσηλευτών που εργάζονται με σταθερό ωράριο εργασίας και νοσηλευτών με κυκλικό ωράριο.
Πρόκειται για μία πρωτογενή έρευνα και η συλλογή πληροφοριών έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου το οποίο συντάχθηκε από τον υπεύθυνο για την έρευνα καθηγητή κ. Χαρίλαο Κουτή και την ερευνήτρια.
Το ερωτηματολόγιο ήταν ανώνυμο. Μοιράστηκε σε 100 νοσηλευτές, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «ο Ευαγγελισμός», 50 από τους οποίους ακολουθούσαν σταθερό ωράριο εργασίας και 50 κυκλικό ωράριο. Συλλέχθηκαν και τα 100 ερωτηματολόγια και έγινε σύγκριση μεταξύ τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλευτών αποκλίνει από την παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που απασχολούνται σε σταθερό ωράριο εργασίας ακολουθούν «υγιεινή διατροφή», όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που είναι προϊστάμενοι, έγγαμοι, νοσηλευτές με παιδιά, με περισσότερα από 10 έτη υπηρεσίας και νοσηλευτές μεγαλύτεροι σε ηλικία (διάμεση τιμή: 44 έτη).
Το κυκλικό ωράριο εργασίας εμποδίζει τους νοσηλευτές να ακολουθούν «υγιεινή διατροφή» λόγω της υπερβολικής κούρασης που επιφέρει. Οι γυναίκες ακολουθούν περισσότερο «υγιεινή διατροφή» σε σχέση με τους άνδρες, οι νοσηλευτές που καταναλώνουν φαγητό στην εργασία ακολουθούν περισσότερο «υγιεινή διατροφή» σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν και οι νοσηλευτές που καταναλώνουν μόνο κρασί και δεν καπνίζουν ακολουθούν περισσότερο «υγιεινή διατροφή» σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν άλλα αλκοολούχα ποτά ή καπνίζουν.
Οι νοσηλευτές στην πλειοψηφία τους δε γυμνάζονται, έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και διασκεδάζουν περιστασιακά, περισσότερο αυτοί που ακολουθούν σταθερό ωράριο εργασίας.
Η στατιστική αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ δύο κατηγορικών μεταβλητών πραγματοποιήθηκε με τον έλεγχο x2 του Pearson, ενώ ο στατιστικός έλεγχος της σχέσης μεταξύ ποσοτικής και κατηγορικής μεταβλητής έγινε με βάση το απαραμετρικό κριτήριο Mann - Whitney.
The aim of the present research study is to compare the nutritional habits of nurses who work on constant shift to nurses who work on a rotating shift system.
It is a primary research and the compilation of data was carried out with the aid of the Survey of Shiftworkers questionnaire which was drawn up by the person in charge of the research, Professor Charilaos Koutis and the researcher.
The questionnaire was anonymous. It was distributed to 100 nurses, in the General Hospital of Athens "Evangelismos", 50 of whom followed constant shift and 50 of whom rotating shift. 100 questionnaires were filled in and compared.
The results are of great importance.
The highest percentage of nurses deviates from the traditional Mediterranean Diet. The highest percentage of those occupied in constant working shift have “healthy diet” as much as those who are the head-nurses, married, nurses with children, nurses who have more than 10 years of service and nurses older than 44 years old on average. The rotating shift system of work prevents the nurses from having "healthy diet" because of the excessive tiredness that it includes. In addition, women have healthier diet in comparison with men, the nurses that have a meal at work have healthier diet in comparison with those who do not eat at all at work and the nurses who drink only wine and do not smoke have healthier diet than those who consume alcohol or those who smoke.
Most of the shiftworkers do not take any exercise at all and they often run out of free time. Occasionally, the constant shiftworkers enjoy themselves more than those who work on a rotating work system.
The statistical evaluation of the relationship between the two categorical variables was made with the control of x2 Pearson, while the statistical control of the relationship between the quantitative and the categorical variable was based on the "aparametric" measure of Mann - Whitney.