Εισαγωγή: Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων σε παιδιά αποτελεί καθιερωμένη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση διαφόρων παιδιατρικών νόσων.
Σκοπός: Η διερεύνηση των αναγκών των γονέων, τα παιδιά των οποίων υποβάλλονται σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς και η συσχέτιση αυτών με δημογραφικά χαρακτηριστικά γονέων και παιδιών.
Υλικό-Μέθοδος: Η μελέτη διεξήχθη στο μεταμοσχευτικό κέντρο ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου της Αθήνας. Το δείγμα αποτέλεσαν 77 γονείς παιδιών, που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο του 2007 έως και τον Ιούνιο του 2009, μέσω της ελληνικής εκδοχής του ερωτηματολογίου Critical Care Family Needs Inventory (CCFNI) για τη διερεύνηση του βαθμού σημαντικότητας των γονικών αναγκών. Για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v. 13.0 για Windows.
Αποτελέσματα: Οι ανάγκες επιβεβαίωσης και πληροφόρησης συνιστούσαν την πλειοψηφία των σημαντικών γονικών αναγκών, σε αντίθεση με τις ανάγκες άνεσης και εγγύτητας, που κατατάχθηκαν τελευταίες. Η ύπαρξη «ελπίδας» βρέθηκε να αποτελεί τη σημαντικότερη γονική ανάγκη. Μέσω της πολυμεταβλητής ανάλυσης βρέθηκε ότι η εθνικότητα των γονέων και η ύπαρξη αδελφών ήταν οι κυριότεροι δημογραφικοί παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τις γονικές ανάγκες. Οι μη Έλληνες γονείς θεωρούσαν λιγότερο σημαντικές τις ανάγκες που σχετίζονται με τις υποκατηγορίες επιβεβαίωσης (p=0,01), πληροφόρησης (p=0,001), άνεσης (p=0,001) και εγγύτητας (p=0,001) συγκριτικά με τους Έλληνες γονείς. Παρατηρήθηκε επίσης το γεγονός ότι η αύξηση του αριθμού των αδελφών συσχετιζόταν σημαντικά με ελάττωση της σημαντικότητας των αναγκών των υποκατηγοριών επιβεβαίωσης (p=0,007), πληροφόρησης (p=0,04) και άνεσης (p=0,04).
Συμπεράσματα: Οι ανάγκες επιβεβαίωσης και πληροφόρησης ήταν οι σημαντικότερες για τους γονείς παιδιών που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Η ελληνική εθνικότητα των γονέων, αλλά και η απουσία αδελφών συσχετίστηκαν με σημαντική αύξηση των γονικών αναγκών.