Tο παρόν βιβλίο της Ισιοπαθολογίας με στοιχεία Ογκολογίας, έχει σαν κύριο σκοπό να βοηθήσει τους φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην κατανόηση των ιστοπαθολογικών αλλοιώσεων που συμβαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό, στις διάφορες παθολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των συχνότερων κακοηθών νεοπλασιών.
Χρησιμοποιήθηκαν προς τούτο 183 ιστολογικες εικόνες που αποτελούν οι περισσότερες περιστατικά του αρχείου της συγγραφέως, αλλά και περιστατικά των Νοσοκομείων ΕΕΣ, ΚΑΤ και Μαιευτηρίου “ΛΗΤΩ” όπου υπηρέτησε η συγγραφέας, αλλά και άλλες εικόνες προερχόμενες από το βιβλίο της Παθολογικής Ανατομικής των Bocker-Denk-Heitz, και από εκπαιδευτικού περιεχομένου site του διαδικτύου.
Το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου είναι η μελέτη τόσον των βασικών ιστοπαθολογικών αλλοιώσεων που παρατηροΰνται στις διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όσον και των νεοπλασιών που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και αποτελοΰν μαζί με τα αυτοάνοσα νοσήματα τη δεύτερη και τρίτη αιτία θανάτου αντιστοίχως.
Θεωρήθηκε σκόπιμο να γραφτούν τα βασικά στοιχεία Ιστολογίας στο Α’ μέρος του βιβλίου όπως και ορισμένα στοιχεία σχετικά με τη φλεγμονή και τα αίτια των νόσων.
Η επιμέλεια και συγγραφή στο Α’ μέρος του βιβλίου και ειδικότερα των κεφαλαίων της Φλεγμονής και των Παθολογικών αλλοκόσεων των κυττάρων έγινε από τον Ιατρό Ε. Κανέλλο, τέως Καθηγητή της Φυσιολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη σημαντική συμβολή του στην συγγραφή του παρόντος βιβλίου.
Η συνεχώς αυξανόμενη συρροή νέων πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με τα διάφορα είδη των κακοηθεκόν που απαντιόνται στον Ελλαδικό χώρο, έκρινε αναγκαίο τον εμπλουτισμό του παρόντος βιβλίου με τις πρόσφατες πληροφορίες και δεδομένα στον τομέα της Ογκολογίας.
Με σκοπό την επίτευξη αυτού του στόχου έγινε προσπάθεια λεπτομερούς περιγραφής της ισιοπαθολογίας των γνωστών κακοηθειών, συνδυασμένοι με το αντίστοιχο εικονογραφικό υλικό με σκοπό την αύξηση των γνώσεων σε ορισμένα κακοήθη αλλά και καλοήθη νεοπλάσματα, και την καλύτερη κατανόηση των παθογενετικών και προδιαθεσικών παραγόντων που παρεμβαίνουν στο μηχανισμό της ογκογένεσης.
Τελειώνοντας, πιστεύω ότι το παρόν βιβλίο θα αποτελέσει ουσιαστικό βοήθημα για την καλύτερη εκμάθηση τ(ον ιστοπαθολογικών αλλοιώσεων του ανθρώπινου οργανισμού στις διάφορες παθολογικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένου και των νεοπλασμάτων.